De ce este iubirea vitală pentru societate

Mass-media, şcoala, familia, modelul personal contribuie zilnic la stilul de viaţă al unei societăţi. Astfel, observăm că, alături de criza economică, criza morală face tot mai multe victime, iar lipsa iubirii se simte acut. De aceea, am ales să-ţi vorbim despre iubire la modul concret.

 

 

Departe să fie un lucru abstract, iubirea, ca mod de viaţă, reprezintă unica cale prin care putem dezvolta o relaţie echilibrată cu partenerul, cu semenii, dar şi cu mediul înconjurător.

De aceea, ne-am propus să îţi vorbim despre iubire ca act de curaj, responsabilitate şi energie creatoare.

Pentru că toate acţiunile noastre atrag după sine o serie de consecinţe, pe termen lung, te invităm să răspunzi la câteva întrebări:

 

Ai respect pentru mediu?

În primul rând, iubirea înseamnă să protejezi mediul înconjurător, pentru ca alte generaţii, după ce tu nu vei mai exista fizic pe acest pământ, să se bucure de apă potabilă, de fauna şi vegetaţia unei anumite zone, de aer curat.

Oamenii care trăiesc responsabil înseamnă că au iubire faţă de tot ceea ce există în jurul lor şi bine fac.

În menţinerea biosferei, este vital să ţinem cont de orice formă de viaţă, pentru că fiecare animal, plantă, insectă contribuie la acest echilibru.

Relaţiile dintre organismele vii şi factorii de mediu se realizează prin schimbul reciproc de materie şi energie. De aceea, este vital să ne educăm copiii să dezvolte dragoste şi compasiune faţă de animale şi mediul înconjurător.

De fiecare dată, când aruncăm peturi şi mucuri de ţigară într-o pădure, când tăiem un brad pentru sărbători, când rupem o floare, sau când strivim o insectă pe stradă, să ne gândim că viitorul copiilor noştri o să fie mai pustiu.

Deja, la nivel global, clima s-a modificat foarte mult, iar noi suportăm consecinţele: tsunami, tornade, catastrofe naturale, specii pe cale de dispariţie etc.

 

Te iubeşti cu adevărat?

Studiile au arătat că oamenii altruişti sunt mult mai fericiţi decât egoiştii, pentru că ştiu să ofere, fără să aştepte foarte multe de la cei din jurul lor.

De altfel, celebrul sociolog Emile Durkheim explica în tratatul său despre sinucidere ,,Le suicide,, bazat pe numeroase studii, de ce egoismul este un factor distructiv.

Potrivit sociologului, care a studiat frecvenţa sinuciderilor către sfârşitul secolului al-XIX-lea, indivizii, orientaţi excesiv spre propria persoană, au o înclinaţie mai mare spre sinucidere.

,,Rata sinuciderilor este mai mare la celibatari decât la persoanele căsătorite, în timp de pace decât în perioadele de război, în etapele de prosperitate sau boom economic, decât în cele de stabilitate economică,, a susţinut Durkheim.

 

Citeşte mai multe aici

Mai multe articole