De ce se trezește cu noaptea în cap

Oricine are un bebeluș știe că ar putea să-l folosească pe post de ceas deșteptător – la prima geană a dimineții, cei mai mulți dintre copii fac ochi, spre disperarea adulților care și-ar dormi ca măcar sâmbăta și duminica să doarmă cele 8 ore ‘regulamentare’. De ce se întâmplă asta?

Chiar dacă sunt adormiți și par duși departe în lumea viselor, bebelușii deschid ochii la prima oră a dimineții. Specialiștii au două teorii care explică în parte aceste fenomen.

Pe de o parte, creierul bebelușilor, încă imatur, acționează la stimuli mult mai rapid decât creierul unui adult – atunci când percepe schimbarea de lumină din mediu reacționează ca un mic ceas deșteptător și transmite comanda de trezire.

Destul de interesant este însă faptul că și dacă tragi draperiile în încercarea de a-l păcăli pe cel mic că este încă noapte, bebe tot se trezește la prima oră. O a doua explicație a specialiștilor pentru acest fenomen ține de tiparele de somn și veghe. Acestea se stabilesc în primele luni de viață, ca urmare a experiențelor pe care le trăiește cel mic și a programului instituit de părinți. Dar până la stabilirea ritmului cricadian (de noapte și zi), bebelușul acționează automat în virtutea programului pe care îl avea în burtica mamei – care se trezea de obicei la prima oră a dimineții, pentru a se duce la baie. Ca atare, în mod reflex, el se va trezi cam la aceeași oră la care făcea ochișori și când locuia la mami în burtică.

Cum prelungești programul de somn

Poți încerca să tragi draperiile, poți pune celui mic o muzică liniștitoare sau un zgomot ‘alb’ pe fundal – mașina de spălat este și din acest punct de vedere prietena mămicilor din întreaga lume –  sau poți face efortul de a-l duce imediat ce face ochi la plimbare. Dacă alegi această variantă, poziționează-ș însă cu fața spre tine, căci cu fața spre lume este tentat de prea multe noutăți care-l împiedică să adoarmă. Așa, privindu-te pe tine, se liniștește rapid și se bucură de aerul proaspăt al dimineții, care îi asigură un somn profund, în ciuda zgomotelor de oraș.

foto Shutterstock

Mai multe articole