Dialogul cu bebelusii ii poate face mai destepti

Toti parintii stiu cat de important este sa exersezi limbajul cu copilul cat mai devreme, pentru ca cel mic sa se obisnuiasca cu sunetele si cu asocierea dintre sunete si obiecte. Recent insa, s-a descoperit o potentiala relatie pozitiva intre dialogul purtat cu bebelusul intr-un anumit interval de varsta si modul in care copilul se dezvolta mai tarziu in viata.

O echipa de cercetatori condui de Jill Gilkerson, directorul centrului de dezvoltare a limbajului de la fundatia LENA, din Colorado, a studiat efectul pe care dialogul parintilor cu cei mici il are si modul in care copiii evolueaza mai tarziu la scoala.

In 2006, cercetatorii au recrutat 150 de familii cu copii cu varste intre 2 luni si 36 de luni pentru a inregistra interactiunile dintre parinti i copii.
Echipa a folosit tehnologie dedicata pentru a analiza interactiunile familiilor intr-o perioada de 12 ore, o data pe luna, timp de 6 luni.

Varsta de 18-24 luni, extrem de importanta pentru dezvoltarea copilului

Tehnologia folosita a analizat cuvintele adultilor, raspunsul copiilor si conversatiile purtate de catre acetia.
Cand copiii au ajuns la varste cuprinse intre 9 si 14 ani, familiile au fost chemate inapoi pentru a se observa ce efecte au avut dialogurile purtate asupra performantei scolare, testandu-le dezvoltarea limbajului si a gandirii.

In urma studiului, oamenii de stiinta au tras concluzia ca acei copii cu care parintii au purtat conversatii de tip schimb de replici in intervalul de varsta 18-24 de luni au avut rezultate considerabil mai bune la testele de vocabular si de dezvoltare a gandirii.

„Aceste date demonstreaza ipoteza conform careia masura in care li se vorbeste si se interactioneaza cu ei devreme, mai ales in intervalul de varsta 18-24 luni, este un bun indicator al dezvoltarii cognitive si de limbaj de mai tarziu.' a explicat initiatorul cercetarii.

Sursa: romper.com

Imagine: Shutterstock

Mai multe articole