Cei mai mulți dintre copii suferă, la un moment dat, de diaree – acesta este un semn că organismul trebuie să elimine ceva care provoacă iritații. Diareea la copii poate fi cauzată de prea multe fibre sau de sucul de fructe din alimentație, poate indica o sensibilitate alimentară, dar poate fi și un efect secundar al medicamentelor, în special antibioticele.
E normal ca atunci când nu se simt bine, cei mai mulți dintre copii să își piardă apetitul. Copiii mici se pot deshidrata grav foarte repede, astfel că cel mai important lucru este să te asiguri că cel mic își menține necesarul de lichide.
Continuă să îi oferi mese de lapte și apă fiartă și răcită (sau apă plată specială pentru bebeluși). Sucul de fructe foarte diluat poate fi, de asemenea, folosit.
La bebelușii de peste 6 săptămâni, se adaugă o linguriță de suc de fructe neîndulcit sau suc de fructe pentru copii, la 60 ml de apă fiartă și răcită/ apă plată pentru bebeluși.
Pentru copiii de peste 3 luni, se adaugă de la 2 la 3 lingurițe de suc de fructe neîndulcit, la 60 ml de apă fiartă și răcită/ apă plată pentru bebeluși.
Dacă diareea persistă, poți încerca unele lichide pentru rehidratare orală de la farmacie, pentru a preveni deshidratarea. Dacă cel mic are și vărsături și nu își revine, contactează pedicul pediatru pentru mai multe sfaturi.
În unele cazuri, atunci când copilul a suferit de diaree pentru o perioadă mai lungă, poate dezvolta o întoleranță secundară la lactoză. De obicei, acesta este un simptom temporar, care se va rezolva de la sine, odată ce diareea dispare. Nu opri mesele de lapte pentru sugari fără a consulta medical pediatru – bebelușii cu diaree au în continuare nevoie de lichide și de substanțe nutritive, iar laptele le oferă pe amândouă.
Alimentele recomandate atunci când copilul are diaree sunt orezul, grișul, peștele la grătar, bananele și pâinea prăjită, biscuiții simpli și piureul de mere (coapte sau fierte, nu crude, căci, în caz de diaree, merele crude fac mai mult rău).