Diversificare – 5 trucuri pentru primele mese solide

Primele 4 luni, lucrurile sunt mai simple în materie de nutriție – fie alăptezi, fie îi dai bebelușului o formulă de lapte. Dar atunci când te pregătești de diversificare, povestea se complică. Uite 5 trucuri pe care să le știi când îi pregătești bebelușului  primele mese solide.

 

 

1. Când începi

Cea mai bună perioadă pentru a introduce primele alimente semi-solide este între 4-6 luni. Mai devreme de 4 luni, sistemul digestiv al bebelușului este imatur și nu poate procesa foarte bine alte alimente în afara laptelui matern sau formulei. Dacă aștepți însă prea mult inainte de a introduce primele alimente solide, bebelușul va fi atât de obișnuit cu dieta lui lichidă, încât s-ar putea sa fie complet dezinteresat să învețe să mestece și înghită alimente solide.

2. Fără cereale în biberon

Cu excepția situațiilor în care chiar medicul pediatru îți recomandă să îngroși formula cu cereale, practica de a pune cereale în biberon nu este una bună. Bebelușul nu are nevoie de surplusul de calorii din cereale și în plus, el se poate îneca ușor cu această formulă nici lichidă, nici solidă. Când începi diversificarea, păstrează mesele lichide ca atare și completează-le cu gustările semisolide.

3. Legumele înaintea fructelor

Până nu demult, medicii ne sfătuiau să începem diversificarea cu piureuri de fructe. Conform noilor recomandări, este mai indicat ca la primele mese solide cel mic să se împrietenească întâi cu legumele, abia apoi cu fructele. Unele studii arată că bebelușii acceptă mai greu un gust amărui, caracteristic legumelor, după ce au facut cunoștință cu gustul dulce al fructelor.

4. Nu te feri de carne

Din meniul unui bebeluș care a intrat în etapa diversificarii nu trebuie să lipsească nici carnea. Cercetarile arată că acei bebeluși care consumă carne de mici au un nivel mai crescut de fier și zinc, nutrienți foarte importanți pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. Nu te feri, deci, de carne, la primele meniuri semisolide – piureul de pui este delicios și sănătos pentru bebelușul tău! Atunci când pregătești carnea pentru masa celui mic, aruncă prima apa în care ea fierbe.

5. Oferă-i meniuri diverse

Mulți părinți se plâng că bebelușul lor mănâncă un singur fel la toate mesele și refuză orice altceva. Aceasta este o situație în care s-a ajuns din cauza faptului că cel mic a refuzat o dată o masă, iar mama anxioasă, de teama ca cel mic să nu rămână nemancat, i-a oferit bebelușului meniul lui preferat. Dacă situația s-a repetat de câteva ori, bebelușul a ajuns să respingă orice alteva în afară de meniul preferat. Când un bebeluș refuză să mănânce un anumit fel, acest lucru nu are întotdeauna legatură cu gustul mâncării respective. El poate respinge mâncarea și pentru ca în acel moment este obosit, nu neapărat pentru că nu-i place gustul.  (citește și Mofturi la masă) Dar dacă mama nu i-o va mai oferi, el va trage concluzia că a avut dreptate să se ferească de ea și o va face și dățile următoare. Când începi diversificarea, oferă-i mai multe variante de meniu. Papilele gustative se adaptează la diferite meniuri și trebuie ‘testate’ ca atare, cu gusturi cât mai diferite. Vezi și Cât trebuie să mănânce? Ghid în primul an

foto Shutterstock

Mai multe articole