După naștere: simptome pe care să nu le ignori

Sarcina și nașterea îți solicită foarte mult organismul. Corpul tău trece printr-o mulțime de schimbări, dintre care unele sunt normale, iar altele nu trebuie ignorate. Uite la ce simptome să fii atentă după naștere.

 

Sângerări

Pierderea de sange este normala dupa nastere. Sângerările (lohiile) pot fi foarte abundente, mai ales după o cezariană sau o naştere multiplă. Se manifestă în zilele de după naştere, când uterul îşi diminuează volumul. Pierderile de sânge se vor atenua progresiv, până la venirea primei menstruaţii. In cazul in care observi ca hemoragia este severa sau se intensifica brusc si isi schimba culoarea, trebuie sa mergi imediat la spital.

 

 

Temperatura mare

Temperatura de peste 38 de grade nu trebuie ignorata, mai ales daca este insotita de frisoane. Poate indica o infectie (de cele mai multe ori localizata la incizia operatiei, daca ai nascut prin cezariana, sau la epiziotomie), infectie are este cu atat mai periculoasa după naștere, cu cat organismul iti este slabit acum.

Tensiune arteriala crescuta

După naștere, tensiunea arterială este monotorizată în primele ore și cel puțin o dată pe săptămână. Daca valoarea diastolică este mai mare de 90, acesta poate fi un semn de preeclampsie.

Durerea de cap puternica

O durere de cap moderata poate fi considerata normala dupa anestezie. Daca durerea este puternica, anunta-ti medicul cat mai repede – poate fi un indiciu pentru preeclampsie.

Dureri ale gambelor

In timpul sarcinii, greutatea in exces ti-a suprasolocitat picioarele, asa ca ai experimentat dureri de gambe, in special in ultimul trimestru. Dar durerea intensa la nivelul gambelor este semnul unei afectiuni periculoase: tromboza venoasa profunda. Raporteaza orice durere medicului care te are in supraveghere.

Dureri in piept

Pot indica o infectie respiratorie, dar pot fi si semnul unui embolism pulmonar. Nu trebuie ignorate.

Dificultati de respiratie 

Grijile dupa sarcina pot fi atat de mari incat pot induce senzatia de dificultate in respiratie. Daca insa simti ca te sufoci, ca nu ai aer, chiar si atunci cand esti odihnita si abia ai dormit, trebuie sa chemi imediat o ambulanta sau sa mergi la spital. Dificultatile in respiratie pot fi cauzate de un embolism pulmonar (un cheag de sange se blocheaza intr-unul dintre vasele de sange ale plamanilor), care iti pune in pericol viata!

 

foto Shutterstock

Mai multe articole