Goldoni jucat de copii

Joi, 20 octombrie 2011, orele 19.00, va avea loc, la Bucuresti, premiera oficiala a spectacolului „Galcevile din Chioggia’ de Carlo Goldoni, intr-o distributie in spiritul Teatrului Vienez de Copii: doar copiii in lumina reflectoarelor.


Evenimentul se va desfasura in Centrul vechi al capitalei, la Teatrul Rapsodia din strada Lipscani nr. 53, si se va afla sub Inaltul patronaj al Primarului Bucurestiului, domnul Sorin Oprescu, si al Primarului si Guvernatorului Vienei, Dr. Michael Häupl.

Galcevile din Chioggia‘ va fi prezentat publicului intr-o mini-stagiune de 8 reprezentatii profesioniste, premiera fiind urmata de spectacole in datele de 21, 22, 30 (matineu si seara) octombrie, respectiv 4, 5 si 6 noiembrie.

Coordonati de actori profesionisti, avand la dispozitie toate elementele pentru a crea spectacole a la carte’ (costume, decor, muzica, lumini), copiii (toti cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani) imbina pe parcursul a sase luni de zile jocul cu munca si rezultatele se oglindesc in personalitatea fiecaruia dintre ei.

In decursul anilor s-a dezvoltat o metoda in cadrul careia jocul de teatru este invelisul extern, iar esenta este cooperarea si interesul pentru limba si literatura. Prin munca mea am putut observa imbunatatiri clare ale dezvoltarii intelectuale, spirituale si fizice ale copiilor. De aceea, in anul 2008 am pus bazele initiativei educationale „Scoala pentru viata”, declara Sylvia Rotter, presedinte si fondatoare a Teatrului Vienez de Copii.

Studiul stiintific demarat in Viena in cadrul initiativei educationale aminitie mai sus a dus la concluzia ca jocurile si activitatile specifice metodologiei de teatru duc la dezvoltarea unor abilitati cognitiv-comportamentale cu pana la 50%. Jocurile de energizare, respiratie, voce, ritm, atentie, memorie, improvizatie, au rezultate impresionante: copiii castiga flexibilitate, o mai buna capacitate de concentrare si rezistenta la stres. Metoda este eficienta doar daca sunt aplicate precis regulile ei de baza: ascultarea reciproca, concentrarea pe cate o singura activitate o data, incredere reciproca, implicare totala, constientizarea de sine si folosirea imaginatiei.
Teatrul Vienez de Copii din Bucuresti este anul acesta la a treia montare scenica.

In toamna anului 2009, copiii au prezentat publicului spectacolul „Visul unei nopti de vara‘, de W. Shakespeare, cu care au participat cu succes, in iunie 2010, la Festivalul International de Teatru de la Sibiu; in toamna anului trecut copiii au jucat un alt clasic, Moliere – „Bolnavul inchipuit’.

In lunile octombrie si noiembrie ale acestui an, copiii va asteapta la Sala Rapsodia de pe Lipscani, cu spectacolul „Galcevile din Chioggia’, pentru a impartasi impreuna bucuria comunicarii!

Teatrul Vienez de Copii si-a inceput activitatea in Romania in anul 2008 (are proiecte in Oradea din 2006)  si are ca scop dezvoltarea emotionala si a abilitatilor de comunicare la copii si adolescenti, prin teatru. Sylvia Rotter, fondatoarea asociatiei, si-a inceput activitatea in 1994, in Viena, din dorinta de a le trezi copiilor fascinatia pentru marea literatura.

 

Mai multe articole