Gulas

Ingrediente:

2 linguri de ulei de floarea soarelui
1 kilogram de carne de vita pentru tocana, taiata cubulete
2 cepe mari, taiate pe jumatate si apoi feliate
1 morcov mare, tocat marunt
2 catei de ustoroi, pisati
1 lingura de faina alba
1 1/2 lingura de boia dulce
1/2 lingura de boia iute
3 cesti de supa de pui
1 conserva mare de tomate (400 grame)
2 linguri de pasta de tomate
sare si piper negru
2 ardei grasi rosii, curatati de seminte si taiati fasii
4 cartofi, curatati si taiati in sferturi
1 1/2 ceasca de smantana

Preparare:

Incinge uleiul intr-o caserola ce poate fi pusa la cuptor, sau o oala cu pereti grosi, adauga carnea de vita si lasa la foc mare pana capata o culoare brun inchis. Scoate apoi bucatile de carne, scade putin focul, adauga ceapa, usturoiul si morcovul si lasa la foc cateva minute, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie.

Adauga faina si boiaua si lasa la foc un minut sau doua, amestecand continuu. Toarna supa de pui si lasa la fiert, amestecand pana cand se ingroasa putin. Pune carnea inapoi in oala si adauga tomatele, pasta de tomate, sare si piper dupa gust (daca tomatele din conserva sunt intregi, toaca-le inainte de a le adauga).

Asteapta pana da iar in clocot, acopera oala si pune-o la cuptor la foc mediu (cam 160 de grade) timp de o ora. Dupa o ora de stat la cuptor, scoate oala, adauga ardeii grasi si pune-o inapoi la cuptor. Las-o acolo inca o jumatate de ora, dupa care adauga cartofii si mai las-o inca o jumatate de ora, sau pana cand cartofii si carnea sunt moi si gatite in profunzime. Dupa ce e gata, amesteca smantana inauntru si, inainte de a servi, presara putina boia peste fiecare portie.

Mai multe articole