Îi e teamă de medic! Ce poți face?

Nu e de mirare că, uneori, copiii mici se sperie atunci când ajung în cabinetul unui medic. De altfel sunt și adulți care sunt îngrijorați de asta. Iată 10 moduri de a calma teama față de medic a copilului tău.

Când mergi tu la doctor, ia-l cu tine

Odată ce copilul își dă seama că și oamenii mari trebuie să meargă la medic, el nu se va mai simți atât de izolat. În plus, el va vedea la ce să se aștepte de la o vizită și, prin urmare, se poate simți mai bine data viitoare, când va trebui să meargă și el.

Insuflă-i o stare pozitivă

Copilul tău poate simți atunci când ești nervos și nerăbdător, așa că încearcă chiar tu să fii relaxat și încrezător. Dacă tu rămâi calm sunt mari șanse ca și el să fie. Păstrează un ton pozitiv atunci când îi vorbești despre cabinetul medicului și fii entuziasmat de vizita ce va urma.

Educă-l în acest sens
Uită-te cu el pe cărți sau la desene animate despre medici și consultații pediatrice (de exemplu, serialul „Doctorița Plușica, de la Disney Junior, se pare că are un impact pozitiv în acest sens). În acest fel, cel mic se poate identifica cu alți copii care trec prin astfel de etape, să rețină anumite sfaturi și să le aplice. Nu fi prea tehnic în exprimare, explică-i pur și simplu că fiecare copil trebuie să meargă la medic și că aceștia sunt persoane drăguțe care au grijă ca ei să fie sănătoși.

Vorbește-i despre asta

Adu vorba din când în când despre doctori și cabinetul lor, despre asistentele medicale. Comentează pe seama întregului personal de la spital care este prietenos și binevoitor, spune-i despre cărțile și jucăriile din sala de așteptare și că poate primi, după vizită, o acadea, o mica jucărie etc. Ideea este că el trebuie să înțeleagă ca va avea parte de o surpriză.

Fii cinstit cu el

Spune-i sincer ce va urma să se întâmple. Că e posibil să simtă o ușoară durere sau că va avea o mica rană, dar că apoi se va simți mult mai bine.

Încurajează-l tot timpul

Nu te supăra și nu fi nerăbdător cu copilul tău. Amintește-ți că el e speriat și nesigur. Spune-i că e în regulă dacă plânge, dar că este important să aștepte liniștit în continuare sau că examenul medical poate dura mai mult.

Plănuiește o activitate după vizita la medic

Promite-i că după ce ieșiți de la medic va avea parte de o altă surpriză din partea ta. Veți putea merge la locul lui de joacă preferat, la o cofetărie pentru o înghețată sau prăjitură, în vizită la prietenii lui sau oriunde știi că îi face plăcere. Astfel, el va aștepta cu nerăbdare momentul de după și posibil să fie mult mai cooperant la medic. Numai nu uita să te ții de promisiunea făcută!

Asigură-te că el se simte confortabil

Dacă știi că nu va găsi în sala de așteptare obiecte sau jucării care să-i ocupe timpul, ia de acasă jucăria lui preferată. Dacă e destul de mare, îl poți lăsa pe el să aleagă obiectul dorit și chiar hăinuțele pe care le va purta. Sugerează-i să ia și ceva ce ar putea arăta medicului.

Joaca de-a medicul

Rolul de doctor poate face minuni pentru un copil anxios. Cumpără-i o trusă medicală de jucărie și încurajează-l să se joace de-a doctorul cu animalele lui de pluș sau chiar cu tine. Știind cum decurg lucrurile îi va fi mult mai ușor să treacă peste perioada din timpul consultației.

Discută cu medicul pediatru

Temerile copilului tău trebuie aduse la cunoștință medicului pediatru, care ar fi bine să înțeleagă situația (ține de competențele lui să lucreze și să trateze copiii) și să coopereze cu cel mic mai mult decât o face cu un copil netemător. Dacă ți se pare că acesta nu este destul de îngrijorat, că nu e sensibil la nevoile copilului, gândește-te serios dacă nu cumva e cazul să-l schimbi.

 

Mai multe articole