Il alaptezi sau nu?

Nu esti inca hotarata daca sa-l alaptezi sau nu? Daca iti spun ca o sa fie mai sanatos, mai rezistent, mai destept si mai „mamos, te conving? Sa-ti mai spun ca si tu ai multe de castigat: alapteaza si riscul de a dezvolta cancer de san scade cu 10 – 30%!

Nimic nu poate fi mai bun pentru pruncul tau decat suptul la san! Laptele din primele zile de dupa nastere (colostrum) este mult mai dens (bogat in proteine, anticorpi, vitamine) si are o calitate extraordinara: este primul vaccin din viata copilului – contine o sumedenie de anticorpi (imunoglobuline A) care ajuta sistemul imunitar fragil al nou-nascutului sa lupte eficient cu agresorii ce il inconjoara.

Sanul produce pentru un copil prematur un alt fel de lapte, fata de situatia in care sarcina ar fi fost dusa la termen si copilul s-ar fi nascut normal.

In ciuda zecilor de ani de cercetari asidue si a miliardelor de dolari cheltuite, marile companii farmaceutice nu au reusit inca sa produca un lapte artificial care sa poata egala calitatile laptelui de mama.

Trebuie insa subliniat faptul ca formulele de lapte praf existente acum pe piata suplinesc suficient de bine alimentatia naturala.

Beneficii pentru tine, mama!
Daca-l pui la piept imediat dupa ce nasti, recomandat este in prima ora, suptul va declansa niste reflexe ce vor avea ca rezultat descarcare de hormoni: prolactina (stimuleaza producerea laptelui in glandele mamare) si ocitocina (stimuleaza pomparea laptelui prin „conducte). Ocitocina actioneaza si pe fibrele musculare uterine, determinand „strangerea acestuia, limitand pierderile de sange. Este foarte mediatizat efectul contraceptiv al alaptarii (prolactina inhiba ovulatia), dar acesta nu este nici pe departe la fel de sigur precum contraceptia de bariera (prezervativ, diafragma), mai ales daca alaptatul nu este exclusiv la san.

Daca nu primeste o alimentatie echilibrata si bogata in lactate, organismul mamei este lipsit de o serie de elemente ce vor fi transmise prin placenta micutului. Alaptatul stimuleaza o mai buna mineralizare a oaselor mamei dupa nastere.

Unul dintre beneficiile majore ale alaptatului este reducerea riscului de neoplasme genito-mamare: mai putine cancere ovariene si de san. Date recente din literatura de specialitate arata un lucru surprinzator: alimentatia naturala scade riscul de aparitie a cancerului mamar atat la mama (cu 10 – 30%) cat si la pruncul sau fetita (cu 21 – 36%)!

Si tatal are de castigat
Succesul continuarii alaptarii depinde foarte mult si de armonia din cuplu. Situatiile stresante pot duce la o instalare tarzie a secretiei lactate, o scadere a increderii mamei si o rata mai mare de renuntare la alimentatia naturala. Daca partenerul este trup si suflet alaturi de mama si copil, participand activ (ajuta mama la pozitionare, ulterior la mulgerea sanului incomplet golit, la ingrijirea copilului, etc.), familia se va intari intr-un mod armonios. Si cine are de castigat daca mama e relaxata? Tatal!

Exista contraindicatii pentru alaptatul la san?
Exista contraindicatii care tin de copil: micutul are o malformatie a cavitatii bucale ce-l impiedica sa suga (dar poate fi alimentat cu lapte muls), este prematur, neavand putere sa suga si, in acest caz, el poate fi alimentat cu lapte muls de la mama, acest lucru fiind chiar indicat!

Page: 1 2

Mai multe articole