Suntem in plina iarna – deja, pe alocuri, au cazut primii fulgi de nea. Copiii adora zapada si sporturile de iarna – patinajul, saniusul, schiatul – si, mai ales, oamenii de zapada.
Pentru ca iarna sa treaca fara accidente si imbolnaviri pentru copil, e bine sa-l imbracam adecvat si sa-l invatam mici trucuri utile.
Temperatura corpului trebuie mentinuta constanta, ceea ce presupune hainute calduroase, dar nu prea multe, pentru a evita supraincalzirea lui si miscarile greoaie.
Indicate sunt trei randuri de hainute care sa asigure straturi protectoare de aer, ajustari adecvate in functie de activitatea lui si de variatiile de temperatura (exterior/interior).
Primul strat – la piele – trebuie sa previna aerul rece sa vina in contact cu pielea si sa traga’ transpiratia catre exterior. Atentie, bumbacul mentine umezeala si hainele de bumbac transpirate se racesc pe corp.
Tricourile cu maneci lungi si colantii sunt cele mai potrivite, mai ales daca sunt din polyester termic, un material ce mentine pielea calda si uscata, impingand’ transpiratia in stratul al doilea de haine.
Stratul al doilea trebuie sa fie izolator’. Un pulover usor si pantalonasi de lana sau flanel de polyester sunt foarte indicate. Evita blugii, care se racesc si devin scortosi si grei cand se uda.
Numai pentru partea superioara a corpului, in zile deosebit de friguroase, o vesta flausata groasa sau una de fas captusita cu fibre sintetice este recomandata pentru a-i tine cald la spate si la piept. Stratul exterior trebuie sa fie usor si rezistent la vant si la apa, dar sa respire’: un combinezon ca de ski, o haina de fas matlasata, captusita cu fibre sintetice.
E bine ca hainele sa aiba elastic la incheieturi si glezne, sau arici, dubla inchidere (fermoar si capse), gluga, astfel incat sa protejeze impotriva vantului.
Manusile fara degete, fularele moi, placute la piele, potrivit de lungi, ghetutele sau cizmulitele captusite, cu talpi antiderapante, care izoleaza termic si caciulitele din lana sau flanel cu protectie pentru frunte, urechi si ceafa, completeaza garderoba.
Imbracatul copiilor poate deveni frustrant, ne ia timp si ne consuma nervos si fizic. Este insa si o minunata ocazie pe care copiii o au de a invata nu doar cum sa se imbrace si dezbrace, ci si cum sa interactioneze pozitiv. Comunicarea in timpul acestei activitati ii ajuta sa coopereze, sa se exprime verbal si non-verbal.
Incurajeaza-l sa contribuie si chiar sa efectueze singur toate manevrele’. Invata-l afara sa-si miste regulat degetelele de la maini si de la picioare, sa bata din picioruse si sa-si miste bratele pentru a pune sangele in miscare si a evita racirea extremitatilor. La cel mai mic semn de amortire, sa vina urgent in casa sau sa va anunte.
Atentie la hidratare! Oricat de bine ar fi imbracat micutul, bauturile calde – ceaiuri, lapte, cacao – il ajuta sa invinga frigul. Hidratarea corespunzatoare ajuta organismul sa-si mentina temperatura constanta.
Nu neglija acest aspect, mai ales ca frigul inhiba senzatia de sete. Schimba-i zilnic incaltamintea si verific-o sa fie in buna stare, sa nu traga apa, sa nu alunece.
In zilele geroase, fii atenta la culoarea pielii aflata in contact direct cu aerul si la cea de pe extremitati (maini, picioare). Daca observi colorarea palid-vinetie, acopera-i zona expusa si du copilul in casa. Invata-l si pe el sa sesizeze aceasta coloratie a pielii si sa te anunte imediat, ca sa evitati degeraturile.
Alte sfaturi utile. Daca, la exterior, caciulita este dintr-un material impermeabil, e si mai bine – in timpul ninsorii, nu se uda. Sosetutele si ciorapeii sa fie din lana sau lana in amestec, nu din bumbac 100%.
Copiii transpira si transpiratia se raceste, iar bumbacul se imbiba de apa. Sosetele sa fie mai lungi decat ghetuta sau cizmulita.
Foto: Dreamstime