Importanta celulelor stem

De la cancer la lifting facial, celulele stem par solutia miraculoasa. Din ce in ce mai multi dintre viitorii parinti iau in calcul prelevarea de celule stem.

Putina instorie
Cercetatorii au fost interesati de „biologia' celulelor inca din anii 1800. La inceputul sec. XX, europenii au realizat ca diferite tipuri de celule (albe, rosii etc.) proveneau toate din ceea ce azi numim celule stem. Cercetari mai aprofundate au fost facute in anii 60 de catre canadienii Ernest A. McCulloch si James E. Till.

Dar „marea descoperire' s-a petrecut in 1981, cand americanul Martin Evans a identificat din embrionul de soarece celulele stem embrionare, precursoarele tuturor celulelor din organism.

Desi au realizat ca asemenea celule trebuie sa existe si in corpul uman, cercetatorii nu le-au putut identifica decat la sfarsitul anilor 90, mai exact in 1998, cand americanii James Thomson si John Becker au obtinut cateva linii celulare „nemuritoare' cu autoinmultire ale celulelor stem embrionare umane. Cercetarile au fost supuse unor restrictii in timpul administratiei Bush.

De ce sunt atat de importante
Interesul comunitatii medicale a crescut in progresie geometrica atunci cand s-a dovedit ca celulele stem au potentialul de a se transforma in celule inalt specializate, care, mai departe, pot forma practic orice tesut si organ din corp.

Capacitatea lor de diviziune este nelimitata in conditiile in care organismul caruia ii apartin este viu, iar asta presupune ca actioneaza precum un sistem de refacere/vindecare a oricarei parti constituente a organismului. Cercetatorii au cautat modalitati de a creste astfel de celule, de a dezvolta tesuturi si de a le transplanta pacientilor suferinzi de boli considerate pana nu demult incurabile sau netratabile.

Din anii 90 incoace, mai mult de 2000 de studii si stufoase lucrari de specialitate despre celulele stem sunt publicate.

Pentru ca nu toate celulele stem poseda aceeasi capacitate de replicare, au fost impartite in mai multe clase – totipotente – din care se poate forma embrionul, pluripotente (termenul care le inglobeaza este de celule stem embrionare) – care sunt capabile sa genereze orice tip de tesut adult si multipotente – care au proprietati de regenerare a unor tesuturi specifice, cum ar fi pielea, ficatul, tractul intestinal.

Parkinson, Chron, bolile genetice, cardiace, cancerul, diabetul si leziunile medulo-spinale ar putea fi vindecate cu ajutorul celulelor stem.

Stiai ca

  • In Romania, Cord Blood Center a fost prima companie autorizata sa ofere servicii de „family banking' de sange placentar.
  • Recoltarea sangelui placentar este efectuata de catre medicul obstetrician care asista nasterea.
  • Contraindicatiile absolute ale recoltarii: infectia materna cu HIV, sifilis activ si infectie activa cu HVB si HCV (virus hepatitic B si C).
  • In cazul unei sarcini gemelare biviteline (cu 2 placente), sunt necesare doua truse de prevalare, la nivelul fiecarui cordon si placente.

Page: 1 2

Mai multe articole