Indreptarea dintilor. Despre aparatele dentare ortodontice

In Romania tehnica stomatologica s-a imbunatatit simtitor in ultimii ani. Oamenii au inceput sa inteleaga necesitatea aparatului dentar ortodontic si avantajul unui zambet frumos. Acesta nu este un obiect „la moda'. Este ceva necesar.

Ortodontia este o specialitate stomatologica prin care medicul stomatolog specialist ortodent trateaza lipsa de aliniere a dintilor (malocluziile), rotatiile dentare inestetice, lipsa de congruenta a celor doua arcade dentare. Tratamentul ortodontic este modalitatea clinica prin care se pot corecta dizarmoniile dento-maxilare.

Indreptarea pozitiei dintilor este un lucru foarte important care nu trebuie tratat ca un moft. Organizatia Americana a Medicilor Ortodonti recomanda ca fiecare copil la varsta de sapte ani sa beneficieze de un consult ortodontic.

Alinierea dentara se realizeaza cu ajutorul aparatelor de ortodontie mobile sau fixe. Acestea sunt o alternativa atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Ortodontia nu are limita de varsta
Se pot trata copii de la varste de 5 ani, dar si adulti de 40 ani. Indiferent de varsta, tratamentul ortodontic poate imbunatati ocluzia, poate mari eficienta dintilor in raport cu functia pe care o exercita si poate da nastere unui zambet armonios. Totodata, igiena orala va fi imbunatatita.

Cu cat tratam mai devreme problema cu atat avem la dispozitie mai multe optiuni. In concluzie, este mult mai sanatos sa tratam malpozitiile dentare sau dintii nealiniati ortodontic decat non-ortodontic.

Asta deoarece se pastreaza sanatatea structurilor dentare si este asigurata stabilitatea in timp a tratamentului. Tratamentul non-ortodontic inseamana doar o mascare a problemei.

In timpul examenului ortodontic initial se poate afla o durata estimativa a tratamentului. Acesta poate varia foarte mult de la persoana la persoana deoarece dintii se misca in mod particular.

Durata unui tratament cu bracketuri poate ajunge pana la 2 ani, dar in cele mai multe cazuri se rezolva in 12 luni. Trebuie sa existe o colaborare foarte stransa intre medicul ortodont si pacient. Vizitele lunare pentru controlul aparatului dentar si consultul de specialitate sunt foarte importante.

Exista mai multe tipuri de aparate dentare vestibulare:

  • aparate dentare fixe cu braket-uri metalice (2800 lei/arcada),
  • ceramice (3800 lei/arcada)
  • metalo-ceramice (3300 lei/arcada).

Pe langa aparatele standard, exista si cele de tip Damon, autoligaturant, cu preturi cuprinse intre 3500 si 4300 lei pe arcada.

Dr. Diana Cojocaru – medic stomatolog, specialist ortodontie-pedodontie
Clinica stomatologica Velvet Dental Bucuresti Unirii
Adresa: Sfanta Vineri 29 (Bectro Center), Telefon: 021 317 39 97
www.velvetdental.ro

Foto: Shutterstock.

Mai multe articole