Însărcinată la muncă, cum gestionezi?

Oboseală, picioare grele, dureri de spate… Multe dintre problemele datorate sarcinii pot fi dificil de suportat într-o zi de muncă. Iată câteva sfaturi pentru a te menține cât mai bine până la final.

Menajează-te în timpul transportului
Dacă trebuie să parcurgi o distanță mai lungă cu mașina, de ordinul zecilor de km pentru a ajunge la locul de muncă, problemele de oboseală, palpitații pot apărea din a șasea lună de sarcină. Încearcă să reduci și călătoriile de afaceri. Ele pot favoriza contracțiile, mai ales spre sfârșitul sarcinii, crescând riscul de naștere prematură. O alternativă ar fi trenul. Acest mod de transport este cel mai potrivit atât din punct de vedere al securității cât mai ales la nivel fiziologic, pentru că îți permite să te miști și să reduci astfel riscul de tromboză venoasă (cheaguri de sânge). Pentru călătoriile mai lungi e de preferat să zbori cu avionul decât să mergi cu mașina. Dacă în continuare ești nevoită să utilizezi mașina, asigură-te că ai centura de siguranță (în partea de sus și de jos a abdomenului).

Protejează-ți spatele
Curba naturală a coloanei este mai pronunțată la femei în timpul sarcinii, ceea ce cauzează adesea dureri în zona lombară, din al treilea trimestru sau chiar mai devreme. Trebuie să acorzi o atenție deosebită ergonomiei în zona de lucru. Când ești așezat, poți pune o pernă la spate, pentru a obține suficient sprijin pentru partea inferioară a spatelui. În general, evită transportul greutăților. Răsfață-te, când ai timp cu mișcări ușoare, speciale, de yoga pentru a detensiona spatele. Stai departe și de pantofii cu toc înalt sau încălțări prea strâmte câns ți se vor umfla picioarele.

Ai grijă și de picioare
Spre sfârșitul sarcinii, picioarele tind să se umfle. Dacă încă mergi la muncă, amintește-ți să ți le întinzi și să te ridici în picioare cât mai des posibil, pentru a facilita circulația sângelui. Posibil să atragi priviri dezaprobatoare din partea colegilor, însă umflăturile care pot apărea la nivelul gleznelor și picioarelor, dacă evoluează vor necesita consult medical.

Fă pauze regulate
Din al doilea trimestru, contracțiile se intensifică. Astfel încât asigură-te că nu vei lucra în picioare continuu. În plus, sarcina implică schimbări de ritm datorită progesteronului produs în cantități mari, ceea ce tinde să accentueze somnul. Multe femei gravide suferă de insomnie pe timp de noapte și momente de somnolență bruscă și incontrolabilă în timpul zilei. Cei din jur ar trebui să accepte pauzele tale de relaxare, în mod regulat, de la 5 la 10 minute pentru a lucra, chiar și un pui de somn scurt după masa de prânz, dacă este posibil.

Mese fracționate
Sarcina poate afecta ciclul glicemic, provocând pofte în diferite momente ale zilei. Ține la îndemână fructe sau batoane cu cereale pentru a le servi între mesele principale. Ideea nu este să mănânci mai mult o dată, ci mai puțin și mai des. În general, o femeie însărcinată nu are nevoie să-și mărească decât cu 10% necesarul zilnic de calorii. Meniul trebuie să fie cât mai variat (legume verzi, pește, fructe, cereale, produse lactate…) pentru a furniza substanțele nutritie necesare dezvoltării fătului. Evită, la serviciu fiind, să servești mereu sandwich-uri.

Bea multă apă
Nevoia de lichide este importantă în timpul sarcinii. Bea un litru și jumătate până la doi litri de apă pe zi, pentru a evita crampele musculare, frecvente în cel de-al treilea trimestru. Apa plată, mai ales cea bogată în magneziu poate face bine dacă suferi de constipație. Limitează în schimb consumul de cafea sau anumite ceaiuri, pentru că acestea pot promova contracții uterine datorită cofeinei pe care le conțin.

Recuperează-te după o zi de muncă
Odată întoarsă acasă, încearcă să te odihnești cât mai mult pentru a te recupera și pregăti pentru o nouă zi de lucru. Răsfață-te, întinde-te în pat cu picioarele ridicate, respiră, relaxează-te. Nu e momentul să te agiți foarte tare cu treburile casnice și nu ezita să ceri ajutorul partenerului.

Află mai multe despre drepturile tale
Codul Muncii nu prevede un program anume pentru femeile însărcinate, însă gestionarea amicală a situației poate duce la un acord favorabil ambelor părți. Cunoașterea cadrului legislativ din țara noastră referitor la drepturile mămicilor la locul de muncă va ajuta orice mămică să evite situațiile neplăcute, create în jurul acestui context.

Mai multe articole