Intoleranţa la lactoză a copilului

Intoleranţa la lactoză este o afecţiune caracterizată prin incapacitatea de a digera şi absorbi lactoza, care se manifestă clinic prin simptome gastrointestinale induse de consumul de lapte şi de derivaţi ai acestuia.

Vârsta la care se declanşează intoleranţa diferă de la un caz la altul. Foarte puţini dintre cei afectaţi se nasc cu o maformaţie congenitală care nu permite producerea lactazei.

Organismul copiilor afectaţi de această problemă nu poate produce lactaza, enzimă necesară în acest sens, care în mod normal ar împărţi lactoza în două zaharuri mai mici: glucoza şi galactoza.

În această situaţie, substanţa ajunge întreagă în intestinul gros, unde bacteriile o fermentează şi o transformă în gaze şi acizi.

Simptomele intoleranţei la lactoză

Dacă micuţul tău acuză crampe stomacale, greaţă, vărsături, senzaţia de balonare sau diaree după ce şi-a baut lăpticul, cauza poate fi intoleranţa la lactoza. Simptomele apar la 30 de minute, până la două ore după ingerare.

Unii copiii cu intoleranţă la lactoză pot consuma o cantitate mică de produse lactate fără să apară simptome, iar alţii pot avea simptome chiar şi când alimentele conţin o cantitate mică de lactoză.

Cum se diagnostichează?

Medicii diagnostichează intoleranţa la lactoză printr-un test simplu cu hidrogen: copilul suflă într-un tub de două ori, apoi repetă mişcarea dupa ce a băut o soluţie cu lactoză. Dacă aerul expirat conţine un nivel relevant mai mare de hidrogen şi metan în respiraţie, înseamnă că are intoleranţă la lactoză.

Reţine! Intoleranţa la lactoză nu este aceeaşi cu alergia la lapte. Chiar dacă simptomele pot fi asemănătoare, alergia este un răspuns imun în timp ce intoleranţa la lactoză este o problemă intestinală.

Dacă copilului îi apare o erupţie uscată însoţită de mâncărimi şi umflarea feţei, buzelor sau a gurii când consumă produse lactate sau îi curg ochii sau nasul este posibil să aibă o alergie la una dintre proteinele din lapte.

Alimente care conţin lactoză

  • orice lapte de origine animală (chiar fiert) şi produse lactate
  • mezeluri preambalate
  • brânza proaspată
  • supe la plic şi sosuri
  • făină
  • prăjituri, torturi, produse de patiserie
  • îngheţată, ciocolată
  • ketchup, muştar, maioneză
  • margarină
  • îndulcitori
  • cerealele
  • cartofii instant
  • amestecuri pentru clătite, biscuiti, prăjituri;

Încurajează-l pe cel mic să consume mult broccoli, spanac, napi, stevie, somon, alune, soia, fructe uscate, suc de portocale.

Iaurtul şi untul au un conţinut redus de lactoză şi de obicei sunt tolerate; de asemenea şi caşcavalul poate fi consumat de persoanele cu intoleranţă la lactoză .

Intoleranţa la lactoza poate fi ţinută sub control cu o dietă specială, aşadar mergi cu micuţul tău la medic dacă sesizezi câteva simptome importante.

 

 

Mai multe articole