Învață copilul cum să se comporte cu un câine

Foarte mulți părinți, mai ales cei care iubesc animalele, au convingerea că un câine nu va răni un copil mic sau un bebeluș, mai ales dacă animalul este prietenos. Nu este vorba numai despre mușcături aici, dar un câine de talie mică poate răsturna un copil și cântărește suficient de mult încât să-l rănească și accidental. Învață copilul cum să se comporte cu un câine.

 

În fiecare an, foarte mulți copii sunt mușcați de câini, dar nu neapărat de cei vagabonzi, ci chiar de câinii vecinilor sau pritenilor de familie ai părinților.

Sunt gesturi sau comportamente pe care copiii mici le au și care pot enerva și cel mai prietenos câine. Uite cum poți evita accidentele:

– explică celui mic că nu trebuie să țipe sau să vorbească pe o tonalitate ascuțită în preajma unui câine – el are urechile sensibilile, iar tonalitățile ridicate sunt percepute ca o amenințare, drept care, este posibil ca acel câine să muște, pentru a se apăra de un potențial (crede el) pericol.

– învață-ți copilul să Nu facă mișcări bruște în preajma unui câine. Două variante de reacție sunt posibile – fie câinele interpretează mișcarea bruscă pe post de formă de atac și ripostează, fie sare să se joace, ceea ce poate însemna și să ‘ciupească’. În interacțiunea dintre pui, ciupitul nu este semn de agresivitate.

– nu-ți lăsa copilul să se apropie de un câine dacă are obiecte în mâini – lopățele, găletuțe, avioane sau păpuși sunt doar jucării pentru copilul tău, dar pot fi percepute ca arme de câtre un câine.

– nu-ți lăsa copilul să alerge prin spatele unui câine – l-ar putea călca la proppriu pe coadă, caz în care câinele va reacționa, să se apere.

– atunci când copilul se apropie de câine (doar dacă și câinele este supravegheat), trebuie să o facă încet și să dea timp câinelul să îl miroasă puțin, înainte de contactul propriu-zis.

Vezi și ce trebuie să știi, înainte de a lua copilului un câine.

 

Mai multe articole