Invata-l pe copil valoarea lucrurilor

A spune nu’ copilului tau poate parea nedrept. Dar dupa putin timp, datorita acelui nu’, copilul va descoperi adevaratele valori.

Daca stiti sa ii spuneti nu copilului dumneavoastra, atunci acesta va putea:

  • Sa constientizeze ca nu totul e gratuit;
  • Sa descopere caracterul oamenilor;
  • Sa aprecieze cat de valorosi sunt parintii lui;
  • Sa realizeze ce se face pentru el;
  • Sa inteleaga bogatia materiala ;
  • Sa isi faca o idee despre valoarea banilor.

Nimic nu este gratuit, orice are un pret. Iar acest pret se plateste cu bani, efort sau timp, in functie de situatie. Insa intotdeauna exista un pret, iar copilul trebuie sa descopere foarte repede acest principiu. Daca nu este constient de acest lucru, nu va putea sa perceapa valoarea lucrurilor si sa le respecte adevarata insemnatate.

Copiii inteleg foarte repede ceea ce li se explica in mod corect. Odata ajunsi la varsta la care inteleg cuvintele, putem incepe sa le aratam valoarea lucrurilor din jur. Putem sa le aratam, printre altele, cum sa fie delicati cu noi inainte chiar de a intelege limbajul.

Ca parinti, trebuie sa ne spunem ca nu este necesar sa cedam totul copilului, indiferent de pret.
Pentru o viziune mai clara asupra celor de mai sus, voi expune in continuare 13 situatii in care ii transforma pe parintii moderni in „sclavi’ ai propriilor copii si care dauneaza in egala masura copilului.

Acest capitol este important in mod special pentru ca ne va permite sa ne dam seama de momentele din viata noastra in care ar trebui sa le spunem nu copiilor.

Cele 13 conditii ale sclaviei parintelui modern:
1. Nu reusim sa facem diferenta intre nevoile si capriciile copilului. Astfel, nu-i putem refuza mofturile.

  • Copilul plange mereu ca vrea in brate, atunci cand poate foarte bine sa mearga si singur pe jos o buna bucata de drum, fara sa oboseasca. E vorba despre un moft.
  • Copilul se stramba la vederea unor feluri de mancare noi. De cele mai multe ori sunt mofturi. Este bine ca acesta sa guste si sa se obisnuiasca si cu alte feluri de mancare.
  • Copilul se afla in fata unui raft cu bomboane si ne cere sa ii cumparam. Daca nu vrem, incepe sa planga, asa ca cedam si ii cumparam.
  • Copilul este la masa si vrea suc. Ne cere sa ii aducem, in timp ce noi mancam. In consecinta, ne ridicam de la masa si ii aducem. Daca copilul poate sa isi ia singur inseamna ca noi raspundem unui moft./li>

2. Facem pentru el lucrurile pe care le poate face si singur. Exemplul precedent cu sucul este valabil si pentru cea de-a doua conditie

  • In mod obisnuit, dupa masa, strangem vasele fara ajutorul copilului. Cu toate acestea, el este capabil sa faca acest lucru fara a exista vreun risc sa sparga vesela
  • Ii strangem jucariile, chiar daca este la varsta la care si le poate strange singur.

3. Ne chinuim constant sa ii facem placerile, iar el nu apreciaza deloc. Si mai rau chiar, are tendinta de a nu da doi bani pe toate eforturile noastre.

  • Ii alocam foarte mult timp copilului: mergem la plaja cu el, ii preparam biscuiti, ne jucam cu el. Pe scurt, facem o gramada de lucruri bune pentru el, doar in scopul de a-i fi pe plac. Dar el nu apreciaza si se poarta urat cu noi.

4. Depunem multe eforturi pentru a-i satisface cerintele, iar el se razgandeste foarte des, in ultimul moment, fara un motiv plauzibil.

  • Intr-o zi, copilul spune ca nu ii plac morcovii, ci numai mazarea verde. A doua zi ii dam la masa mazare. in acel moment spune ca nu ii mai place mazarea si ca vrea mai degraba morcovi.

Page: 1 2

Mai multe articole