Invata-l sa citeasca cu placere

Pentru cei mai multi copii, invatarea semnelor grafice si mai ales deslusirea tainelor cuvintelor este la inceput fascinanta.

Din nefericire, dupa ce misterul cititului a fost deslusit, iar cititul devine mai mult o obligatie scolara, pentru multi copii apare repulsia pentru lectura.

Refuzul de a citi apare cel mai frecvent ca o teama confuza, total nedefinita fata de litera tiparita, cartea deschisa si mai ales de actiunea de a citi.

Studiile efectuate recent, in anii 2000 – 2005 de catre psihologii danezi de la Universitatea Haga arata ca repulsia pentru citit la copii este un fenomen destul de complex, fiind cauzat de o multitudine de cauze.

Cauze care duc la repulsia fata de lectura:
1. Cititul ca o reala corvoada Trebuie sa intelegem ca pentru micutul nostru, cititul este un efort deosebit, fie ca ii place, fie ca nu-i place. Cititul implica solicitarea unor cai nervoase din creier care nu sunt suficient dezvoltate, maturizate la varstele mici.

Astfel, recent s-a demonstrat ca un copil, in timpul cititului, face un efort psihic de 300 de ori mai mare decat un adult. Efortul urias se datoreaza in special consumului de energie a creierului din asa-zisul „centru al cititului’ care functioneaza diferit la copil fata de adult.

Acest efort urias duce la o oboseala psihica rapida si, implicit, la o senzatie de neplacere. Se intelege ca daca micutul va fi obligat sa citeasca, dupa ce a obosit, el va asocia inconstient activitatea de citit cu senzatii neplacute.

Asocierea corvoadei de a citi cu senzatii neplacute poate contura foarte rapid aparitia repulsiei fata de lectura, ca un mecanism de aparare.

Retine!
1. Nu-l lasa pe micutul tau sa citeasca dupa ce observi ca da semne clare de oboseala (incetinind ritmul cititului sau micile balbaieli ce apar mai des).

2. Indiferent daca-i place sau nu sa citeasca, micutul trebuie sa faca pauze de citit timp de doua minute, cel putin o data la 15 minute.

2. Cititul impus de parinti – o obligatie
Copilul, prin natura sa, tinde sa refuze oricare lucru impus de catre adulti. Oricare activitate care implica atat ratiune, cat si trairi sufletesti pozitive, nu trebuie impusa copilului de catre tine.

Repulsia fata de citit apare mult mai rapid si se fixeaza foarte bine daca micutul asociaza actiunea de a citi cu o obligatie impusa de catre adulti. Datele stiintifice arata ca 89% dintre copiii obligati de catre parinti sa citeasca, refuza acest lucru.

Retine!
Invita-l sa citeasca, insa niciodata nu-i impune acest lucru imperativ!

3. Cititul ca dusman al timpului de joc
La varstele mici, jocul este activitatea cea mai importanta pentru dezvoltarea normala a copilului. Totodata, stim ca jocul este si cea mai placuta activitate pentru micuti, care nu poate fi inlocuita cu nimic, nici la puiul de om, nici la puii de animale. inlocuirea aproape totala a timpului de joc cu cititul, fie ca este impusa, fie ca este alegerea copilului, conduce incet, dar sigur, la o respingere a cititului.

Psihologul scotian Elspeth V. Tilvilles constata, in aprilie 2006, ca 90% dintre copiii care nu-si satisfac placerea de a se juca, pot capata o repulsie foar
te accentuata pentru activitatile scolare si mai ales pentru citit.

Retine!
Ai multa grija ca timpul dedicat cititului sa nu reduca din timpul sau de joc!

4. Asocierea cititului cu obligatiile scolare
Pentru cei mai multi copii considerati normali ca dezvoltare psihica, scoala este o institutie necesara, dar ostila, fie ca recunosc, fie ca nu. Asocierea cititului cu orele de scoala este una din principalele cauze ale repulsiei fata de citit. La varste mici, copilul poate asocia destul de strans cititul cu scoala, ca institutie ostila.

Retine! Ofera-i sa citeasca in timpul liber lecturi placute, pe gustul sau, care nu par a avea nici o legatura cu ceea ce invata la scoala.


Page: 1 2

Mai multe articole