Invata-l sa evite pericolele

Din experienta personala sau a altora, fiecare parinte a invatat ca un copil nu este un catel pe care sa il tii de lesa langa tine sau sa il dresezi sa nu se miste decat atunci cand ii dai tu voie.

Si independenta lui se manifesta uneori periculos – se raneste sau se accidenteaza grav, se pierde de adulti, este tentat de obiecte periculoase, apa il fascineaza si se produc accidente, uneori fatale. Asadar, am face bine sa profitam de vara aceasta pentru a-i oferi copilului cateva lectii de „descurcat in viata'.

Arsurile si deshidratarea
Produse de gratarele din curte sau de la marginea padurii, ori de soare – arsurile sunt ceva obisnuit vara. Arsurile solare sunt usor de evitat prin respectarea unor reguli simple, dar aplicate cu rigurozitate – copilului nu trebuie sa ii lipseasca niciodata sapca si crema solara, iar intre orele 11 si 16 nu are ce cauta la soare.

Arsurile date de obiecte fierbinti sunt de evitat daca supraveghem strict copilul si daca il invatam de foarte mic (inainte de 1 an) ca unele obiecte sunt fierbinti (frige, arde, nu punem mana).

Inainte de a aprinde gratarul, instiintam copilul ce urmeaza sa facem, ii aratam (uite, tati face focul, face carnita, frige, nu punem manuta), si abia dupa aceea trecem la treaba. De fiecare data la fel, nu ne bazam pe amintirile lui de data trecuta.

Deshidratarea este un alt mare pericol pentru copiii mici, pentru ca se pot imbolnavi si pentru ca ii face vulnerabili la orice lichid periculos din preajma – otravuri, detergenti lichizi, apa poluata, apa din rauri, lacuri, balti. Copilul trebuie sa aiba la indemana sticla lui cu apa proaspata, iar noi vom avea grija sa bea suficiente lichide zilnic.

Obiecte periculoase
Un copil ocupat si supravegheat nu va fi tentat de obiecte periculoase, pentru ca are lucruri mai bune de facut si pentru ca nu le are la indemana. Dar presupunem ca nu avem in jurul nostru persoane atente si lasa la indemana copilului astfel de obiecte.

Un parinte precaut face ochii roata si duce copilul „in vizita' la obiectele respective spunandu-i – uite, acesta este un cutit care taie, face rana si curge sange, nu punem mana pe el. Apoi muta obiectul. Daca sunt lucruri ce nu pot fi mutate – la tara, de exemplu, utilaje mari, taietoare – mergem cu copilul la ele si ii explicam la ce folosesc si de ce trebuie sa nu stam pe langa ele.

Orice masinarie (cu motor) din preajma trebuie prezentata copilului si acesta trebuie instruit sa nu stea aproape de ea (se vor evita accidentele – din pacate numeroase – in care copilul este prins sub rotile tractoarelor, combinelor, masinilor de orice fel).

Niciun copil nu trebuie lasat sa isi faca de lucru (de joaca) langa ceva mare sau orice se poate deplasa sau rostogoli – butoaie, canistre, orice masinarie cu roti, butuci, depozite de cereale etc.

90% dintre parintii din mediul urban nu lasa niciodata copilul de 3-5 ani sa plece de acasa neinsotit de un adult. In rural, 30% dintre copiii de aceeasi varsta pleaca de acasa neinsotiti, arata un studiu UNICEF.

Sa nu plece de langa tine
Antrenamentul pentru acest lucru va incepe de cand copilul incepe sa mearga. In parc, pe langa bloc, vom invata copilul sa fie independent, dar atent – sa aiba mereu in raza vizuala adultul cu care a iesit afara. Sunt si copii care pleaca fara a privi in urma.

Acestia sunt obisnuiti ca mereu sa fie cineva care sa ii urmeze si sa le stea in preajma, fara ca lor (copiilor) sa le pese vreun pic daca s-au departat sau nu de adult.

Copilul va crede in acest caz ca poate pleca oriunde fara probleme, pentru ca adultul il insoteste ca o umbra; practic, nici nu isi da seama ca s-a indepartat si poate pierde contactul cu supraveghetorul. Deci nu ii facem niciun bine obisnuindu-l sa nu aiba responsabilitatea „verficarii cu baza' in spatii deschise.

Page: 1 2

Mai multe articole