Islanda, pe cale sa eradicheze Sindromul Down, folosind metode controversate

Islanda pare a fi tara in care Sindromul Down e pe cale de a fi eradicat. In medie, doar 1-2 copii din 330 000 nascuti intr-un an sufera de aceasta afectiune.

Procedurile moderne de testare au redus drastic numarul copiilor nascuti cu Sindrom Down in tarile dezvoltate. Afectiunea e adesea vizibila in timpul sarcinii, fie la ecografie, fie cu teste genetice, fie cu o combinatie dintre cele doua.
In final insa, nicio tara nu a reusit sa fie atat de aproape de a nu mai avea copii nascuti cu Down in aceeasi masura in care se apropie Islanda.
Metodele folosite insa, sunt extrem de controversate de multe organizatii anti-avort.

100% rata de avort la sarcinile cu Sindrom Down

Acest lucru se intampla deoarece aproape 100% dintre femeile insarcinate, care isi analizele pentru depistarea sindromului Down si exista suspiciuni in acest sens, intrerup sarcina.

Testarile pentru maladii genetice precum Sindromul Down, dar nu numai, sunt disponibile inca din anii 2000 in Islanda, iar 80-85% dintre femeile insarcinate opteaza pentru testarea genetica pentru depistarea Sindromului Down.

In timp ce aceasta practica de a face analizele extrem de accesibile tuturor femeilor si de a intrerupe aproape toate sarcinile cu risc poate parea una dura, nu este ceva iesit din comun.

In 2015, 98% din sarcinile unde existau suspiciuni de Sindrom Down au fost intrerupte. In Franta, procentul a fost de 77%, iar in Statele Unite, din 1995 pana in 2011, 67% dintre sarcinile suspecte au fost intrerupte.

Cand anomaliile genetice sunt descoperite in timpul unei sarcini, Helga Sol Olafsdottir le consiliaza pe femeile insarcinate.

Le spune celor care se simt vinovate ca este viata lor: „Asta e viata ta. Ai dreptul sa alegi cum vrei sa fie in viitor.'

Femeilor din Islanda ce aleg sa intrerupa astfel de sarcini, le sunt date o rugaciune in urma procedurii. Amintirea contine data la care s-a facut avortul si amprentele picioruselor fetusului..

„Ei nu elimina Sindromul Down, ci doar omoara pe oricine il are'

Consiliera explica faptul ca in Islanda, modul de a privi lucrurile in ceea ce priveste avortul selectiv (sau orice alt tip) este diferit:

„Nu privim avortul ca pe o crima. Il vedem ca pe un lucru pe care il incheiem.
Incheiem posibilitatea unei vieti ce ar putea fi o mare complicatie, prevenim suferinta unui copil si a unei familii.
Si cred ca acest lucru e mai potrivit, decat sa o consideram crima. A considera avortul crima este extrem de simplist, in alb si negru.
Viata nu e alb si negru. Viata e gri.'

La polul opus insa, actrita Patricia Heaton a criticat demersul acestei tari:

„Islanda nu incearca cu adevarat sa elimine Sindromul Down. Ei doar omoara pe oricine il are. E o mare diferenta!'

Sursa articol: inquisitr.com

Mai multe articole