Dacă faci un sondaj de opinie printre părinți, vei afla că puțini știu cum să se joace cu cei mici. Ce să fac cu el, că nu poate face nimic? – este părerea părinților care preferă să-ți lase copilul în fața unor jucării de ‘specialitate’. Uite ce jocuri sunt potrivite pentru copiii mici.
Ce știu foarte puțini părinți este că un copil mic nu are nevoie de jucării sofisticate. Ba, dimpotrivă. Poți stimula abilitățile copilului și îi poți dezvolta inteligența prin intermediul câtorva jocuri simple.
Pictăm cu degetele
Pictură e impropiu spus, un copil mic nu poate desena forme și nu poate urmări corect conturul până la vârsta grădiniței, și chiar și atunci, nu poți avea prea mari pretenții. Dar dacă îl lași să picteze cu degețelele îi oferi lecții prețioase – îi stimulezi simțul tactil – el simte cum se simt culorile, hârtia, cartonul și poți folosi prilejul pentru a-l învăța despre culori. Te poți juca și cu mai multe materiale,pentru ca el să învețe să facă diferența între texturi: lemn, piatră, hârtie, textile, toate pot fi folosite pe post de șevalet.
Ne jucăm cu alimente
Mâncarea nu este de joacă, ce e drept. Dar cu ajutorul unor ingrediente simple, poți crea jocuri educative pentru cel mic. Pune în 3 castronașe diferite făină, orez și mălai sau boabe de fasole, nuci și fulgi de ovăz. Lasă-l să se joace cu mânuțele prin fiecare dintre tăvi, să simtă consistențele diferite, să vadă culorile, să miroasă.
Piscină pentru jucării
Folosește momentul băii pentru a face experimente cu jucării – oferă-i-le pe rând – jucării mai grele, din plastic, cărticele textile, jucării care plutesc, jucării care se umflă în apă. Ai ocazia de a-l învăța pe ce mic, într-un mod amuzant, o muțime de lecții despre obiectele care îl înconjoară, inclusiv principiul cauză-efect și Legea lui Arhimede:).
foto Shutterstock