Jucării periculoase pentru bebe

Așa o varietate de jucării, încât nu știi ce și cum să alegi. Copilul vrea, tu vrei să-i iei, bugetul familiei e serios avariat și uneori cumperi jucării nu tocmai sigure pentru copilul tău. Uite ce jucării periculoase pentru bebeluși să eviți data viitoare, chiar dacă te lași tentată inițial de prețurile mici și ofertele promoționale.

 

Orice jucărie care nu este specific concepută pentru o grupă de vârstă anume poate fi periculoasă dacă este utilizată de copii mai mici, indiferent de calitatea produsului. De aceea, ai observat, poate, că pe jucării sunt trecute marcaje de tipul interzis copiilor sub 3 ani, dacă respectiva jucărie conține piese mici sau detașabile, de exemplu.

Bebelușul tău nu are ce căuta în preajma jucăriilor cu păr, prevăzute cu cusături vizibile (obiceiul de a băga tot ce prinde în gură afectează și cele mai zdravene cusături, iar cel mic se poate îneca într-un moment de neatenție din partea ta, cu umplutura).

În coșul cu jucării nu au ce căuta jucăriile cu margini ascuțite sau balamale (indiferent de vârsta copiilor) și nici jucăriile cu sertare nu sunt foarte recomnadate.

Ferește-te și de jucăriile prevăzute cu șnururi, cu șireturi – pericol de strangulare.

Nu cumpăra jucării ieftine – te bucuri că faci o economie, dar riscurile sunt mari pentru copilul tău – vopseaua sau materialele folosite sunt toxice sau jucăria respectivă nu respectă normele de siguranță prevăzute de Uniunea Europeană, iar dacă producătorul nu este trecut pe vreo etichetă, atunci acesta trebuie să constituie pentru tine un prim semnal de alarmă.

Comestibile și gonflabile

Bucătăriile în miniatură sunt adorabile, dar vin  la pachet cu jucării aparent comestibile. Să nu te mire dacă cel mic ia o bucată zdravănă dintr-un hamburger de plastic sau o prăjitură din silicon!

Mare atenție și la jucăriile gonflabile, începând de la baloane până la jucării mai mari – balaonele sunt înghițite când ți-e lumea mai dragă sau pocnesc în fața copilului.

 

 Ce să verifici câmd cumperi o jucărie

Că aceasta are trecute coordonatele producătorului /importatorului (numele, denumirea firmei,  mențiunea de marcă înregistrată a producătorului, date de contact – o firmă care are drept adresă o căsuță poștală nu prezintă prea mari garanții.

foto Shutterstock

Mai multe articole