Jucariile: cat de sigure?

I-ai cumparat copilului tau jucaria mult dorita si astfel ti-ai asigurat portia de pupici pe… o zi. E drept, jucatul e meserie grea. Ce te faci insa cand devine si periculoasa?

Jucaria este cel mai divers produs: apare in toate formele posibile, este viu colorata, realizata din materiale tari, din materiale moi, canta, plange, ba chiar rade sau lacrimeaza. Jucariile construiesc lumi de vis pentru cei mici sau, dimpotriva, le distrug.

Retragerile repetate de pe piata ale jucariilor produse in China si vandute in statele europene au readus in discutie problema sigurantei copiilor intr-o lume plina de… jucarii.

Scandalul a pornit de la faptul ca jucariile prezentau un continut prea mare de plumb, in doza potrivita insa pentru ca Parlamentul European sa propuna Comisiei Europene modificarea directivei privind siguranta jucariilor.

Standardele europene, In Romania Maria Tarnauceanu, directorul Centrului de Certificare, Inspectie si Incercari Produse Bucuresti, subliniaza ca toate jucariile ar trebui sa fie realizate in acord cu o serie de standarde europene – asa-numitul standard EN 71 – menite sa-i protejeze pe cei mici.

In functie de aceste criterii, care au in vedere proprietatile mecanice, fizice si chimice ale produsului, jucaria va purta marca CE, specifica marfurilor din Europa.

Nu toate produsele comercializate respecta insa aceste reguli si piata este deja invadata de obiecte periculoase. Pistoalele cu bile, de exemplu, care nu fac parte nici din categoria jucariilor, nici din categoria bilelor, ar trebui interzise complet.

La fel – sunatorile prost fabricate, cu rulmenti, dar si jucariile de tip Yo-Yo, care au snurul mult mai lung decat marimea standard. Acestea sunt jucarii nefunctionale, foarte proaste, dar foarte tentante, pentru ca oferta de la tarabe este mare.

O alta greseala a comerciantilor este prezentarea jucariilor de plus fara ambalajul original. Sub nicio forma acestea nu ar trebui sa stea in aer liber, unde intra in contact cu diversi microbi! Cat despre jucariile sigure? Sigur ca exista: tocmai aceste eterne jucarii de plus – ambalate si comercializate corespunzator – si toate jocurile care presupun diverse activitati. Cel mai important lucru este ca parintele sa cunoasca nevoile micutului.

Este o mare diferenta intre ceea ce vrea copilul si ceea ce-i cumpara parintele – in fiecare adult se ascunde un copil. Inainte insa de a lasa jucaria pe mana copilului, parintii ar trebui sa se joace cu acesta, incercand sa-i arate cum functioneaza jucaria. O alta observatie ar fi ca, in Romania, se vand jucarii foarte scumpe in cantitati foarte mari deoarece „romanul este un iubitor de copii, iar familia se aduna si cumpara jucarii chiar si de 15 milioane. Daca nu s-ar cumpara, n-ar fi preturile astea, conchide Maria Tarnauceanu.

99,4% dintre fetitele cu varste cuprinse intre trei si cinci ani se joaca cu papusile. Baietii de aceeasi varsta, in proportie de 98,5%, prefera masinutele.


Laboratorul de jucarii

Singurul laborator de testare a jucariilor din Romania este SC Casstil SA, aflat in subordinea Centrului de Certificare, Inspectie si incercari Produse Bucuresti. La acesta pot apela cei care introduc pe piata jucarii netestate in Uniunea Europeana, Oficiile de Protectie a Consumatorului din tara, dar si Autoritatea Nationala a Protectiei Consumatorului, in momentul in care gasesc pe piata produse suspecte.

Testarea jucariilor se face cu ajutorul unor aparate speciale, concepute chiar de cei din cadrul Centrului, dar si prin procedee care imita jocul copiilor. Copilul de pana la trei ani nu poate anticipa pericolul unei jucarii, de aceea si testele pentru aceasta categorie de varsta sunt deosebite. De obicei, toate jucariile sunt aruncate, trantite, trase sau rupte, pentru ca, in cele din urma, sa primeasca sau nu acordul de a fi comercializate. Daca esti in cautarea unei jucarii pentru un copil sub trei ani, e absolut necesar sa te asiguri ca aceasta nu are o eticheta cu fata barata a unui copil.

In cazul in care acest lucru se intampla, inseamna ca jucaria nu este potrivita pentru cel mic si astfel esti indemnat sa continui cautarea. Este important sa incerci sa-i oferi copilului tau jucariile care sa-i stimuleze creativitatea, dar, in acelasi timp, trebuie sa te asiguri ca nu-i pot face rau. In paranteza fie spus, oricat de multe jucarii ar avea un copil si oricat de sigure ar fi, el va folosi o singura „jucarie cu adevarat de suflet: propriul parinte.


Page: 1 2

Mai multe articole