La prima vedere: cum arată bebe imediat după naștere

Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, probabil te-ai tot întrebat cum va arăta bebelușul și ți-ai creat tot felul de imagini în minte… Ei bine, acum ai în sfârșit ocazia să îl analizezi din cap până în picioare.

Când îți ții bebelușul în brațe pentru prima dată și începi să îl examinezi bucățică cu bucățică, s-ar putea să ți se pară că nu seamănă deloc cu îngerașul pe care ți l-ai imaginat. Felul în care arată nou-născutul depinde de poziția în care a stat în uter, de bagajul genetic și de modalitatea în care s-a născut. De exemplu, bebelușii născuți prin cezariană, care nu au trebuit să treacă prin canalul de naștere, pot avea un craniu mai rotund și fața mai puțin turtită decât cei născuți pe cale vaginală.

Nu este deloc neobișnuit ca mama să fie puțin dezamăgită de felul în care arată bebelușul imediat după naștere. Dacă este și cazul tău, nu trebuie să te îngrijorezi. În scurt timp, toate acele caracteristici tipice nou-născuților vor dispărea.

 

Cap lunguieț, edeme și vânătăi

Oasele capului unui nou-născut sunt moi la naștere, pentru a-i permite să treacă prin canalul de naștere. În momentul în care își face loc și este împins în afară, oasele craniului se deformează, ceea ce poate determina aspectul conic, ascuțit al capului. Chiar și unii copii născuți prin cezariană au capul puțin deformat, deoarece au petrecut ultimele săptămâni intrauterine cu capul în jos, înghesuit între oasele bazinului. În câteva zile, capul va reveni la forma naturală.

Bebe poate prezenta un edem la nivelul capului. Acesta poate fi cauzat de presiunea exercitată pentru dilatarea colului în timpul contracțiilor. Acest edem nu reprezintă un pericol și va dispărea în câteva zile.

De asemenea, capul copilului poate prezenta vânătăi, însă acestea se vor vindeca în aproximativ o săptămână.

 

Fontanele

Poți observa un loc moale, pulsatil, în partea superioară a capului bebelușului. Acesta se numește fontanela anterioară și este una dintre cele două astfel de deschideri ale craniului copilului. Aceste spații se află în locurile în care oasele craniului nu s-au sudat încă, iar rolul lor este de a permite capului să crească în dimensiuni rapid, în primul an de viață. Până la vârsta de 2 ani, fontanelele se vor închide complet.

Deși aceste fontanele pot părea foarte fragile, ele sunt acoperite de un țesut rezistent, fibros, așa că, dacă atingi ușor acea zonă, nu îi vei face niciun rău copilului.

 

Fața tumefiată

Dacă te uiți la fața bebelușului, vei observa că nasul pare turtit, poate chiar curbat într-o parte. Ochii pot fi înroșiți și pleoapele umflate. La început, poate avea dificultăți în a deschide ochii. Din nou, acest lucru se datorează poziției în care a stat în cavitatea uterină și presiunii exercitate în timpul nașterii. Toate aceste efecte ar trebui să se diminueze rapid, într-o zi sau două.

Mulți copii se nasc cu ochi albaștri-închis, deoarece melanina, pigmentul natural al corpului, nu este prezentă la nivelul irisului, la naștere. Culoarea ochilor se schimbă, pe măsură ce concentrația de melanină crește. Culoarea ochilor se stabilizează până la aniversarea primului an.

Unii bebeluși se nasc cu o afecțiune destul de des întâlnită – „ochi lipiți. Dacă bebe se confruntă cu așa ceva, probabil vei observa o secreție galbenă în jurul pleoapelor. Deși această afecțiune nu este gravă, ea ar trebui tratată de medicul pediatru.

 

Mâini și picioare vineții și unghii lungi

Mâinile și picioarele nou-născutului pot avea o tentă vineție în primele zile după naștere. Acest fenomen, cunoscut sub numele de acro-cianoză și provocat de circulația defectuoasă a sângelui, este normal și se va ameliora pe măsură ce bebe crește. Tegumentele de pe restul corpului ar trebui să fie însă roz.

Este posibil ca bebelușul să aibă unghiile de la mână lungi, în special dacă se naște înainte de termen, însă acestea sunt foarte subțiri și cel mai bine este să nu le tai acum. Le poți pili ușor sau poți să îi pui bebelușului mănuși.

 

Vernix caseosa și păr

La naștere, majoritatea bebelușilor au tegumentele acoperite cu sânge și cu mucus, precum și cu un strat protector de substanță albă-cenușie, de consistență grăsoasă, numită vernix. Aceasta se dezvoltă în ultimul trimestru de sarcină și protejează pielea bebelușului de lichidul din jur. Bebelușii născuți prematur prezintă o cantitate mai mare de vernix, în timp ce copiii născuți peste termen nu au aproape deloc.

Mulți bebeluși, în special cei născuți puțin mai devreme, au un strat de puf fin care le acoperă umerii, spatele și obrajii, numit lanugo. Acest păr fin va dispărea de la sine, în câteva săptămâni de la naștere.

S-ar putea ca bebe să se nască cu mult păr sau fără păr deloc. Dacă are păr, acesta va fi înlocuit de unul nou, în următoarele câteva luni, iar culoarea și textura se vor modifica foarte mult.

 

Sâni umflați

S-ar putea să observi că sânii bebelușului tău sunt ușor umflați. La anumiți nou-născuți e posibil să se scurgă o substanță albă-lăptoasă prin sfârcuri. Este absolut normal, atât în cazul fetițelor, cât și al băiețeilor. Umflarea sânilor și secreția sunt cauzate de prezența hormonilor de sarcină ai mamei în corpul nou-născutului. Vor dispărea în câteva zile.

 

Organe genitale umflate

Dacă nou-născutul este băiat, poți observa că are scrotul (sacul care protejează testiculele) ușor umflat. Această mărire în volum, cunoscută și sub numele de hidrocel, este cauzată de o acumulare de lichid în jurul testiculelor și, de obicei, dispare în câteva luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ia legătura cu medicul, deoarece este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală.

Dacă nou-născutul este fetiță, s-ar putea ca, la naștere, să aibă organele genitale umflate și o scurgere de mucus prin vagin. În câteva zile până la câteva săptămâni, s-ar putea să aibă și o ușoară sângerare vaginală. Atât secreția cât și sângerarea sunt cauzate de prezența hormonilor mamei în corpul nou-născutului. Aceste manifestări vor înceta în momentul în care nivelul de hormoni va scădea.

 

Cordonul ombilical

La scurt timp după naștere, cordonul ombilical este clampat și apoi secționat. Totuși, va rămâne o bucățică ce va fi clampată pentru a preveni eventualele sângerări. În câteva ore, aceasta se va usca și va căpăta o culoare albastră-închisă. Buricul va cădea de la sine, în una până la două săptămâni. Înainte să se întâmple acest lucru, trebuie să ai grijă să cureți zona, mai ales atunci când faci baie copilului.

Mai multe articole