Relații între frați: lasă-i să se certe!

Nu interveni în certurile lor.  Cu siguranţă unul se va simţi nedreptăţit. Cearta între fraţi poate fi şi constructivă. În acest fel, legătura dintre ei devine mai puternică şi, pe viitor, vor şti să gestioneze conflictele şi să accepte diferenţele de opinie.
Copiilor le vine greu să împartă orice: dragostea părinţilor, jucăriile sau chiar camera lor. De aceea, la vârstele mici, sunt extrem de geloşi pe frăţiorii lor. Nu există o diferenţă ideală de vârstă între fraţi, astfel încât să se evite certurile şi gelozia dintre ei. Dacă îi despart mai puţin de trei ani, se ceartă pentru obiecte. Dacă unul dintre ei este mai mare cu mai mult de trei ani, atunci intervine gelozia faţă de atenţia pe care o primeşte copilul mai mic de vârstă.
Miruna este mama a doi copii, Andrei, de 10 ani şi Adina, de 8 ani. Aceştia se ceartă fără încetare. Copiii mei se întrec mereu: la jocul de cărţi, la alergat, la orice. De fiecare dată  însă se acuză că au trişat şi aşa încep conflictele. În plus, se ceartă aproape mereu pentru telecomanda de la televizor sau pentru dreptul de a sta la calculator – se confesează Miruna, care nu mai ştie cum să-i împace.

  • Nu-i forţa să se iubească

Părinţii trebuie să se arate înţelegători faţă de micile lor rivalităţi. Dacă cel mic spune: O urăsc pe sora mea, este inutil să-l contrazici şi să-i impui să o iubească. Un răspuns mai raţional ar fi: înţeleg că eşti furios şi ştiu că nu îţi este uşor să împarţi lucrurile cu sora ta. Copilul are nevoie să se ştie înţeles pentru a se putea calma.

  • Evită să iei partea cuiva

Încearcă pe cât posibil să nu te implici în certurile lor, cu excepţia situaţiilor în care cei mici se lovesc sau se insultă. Psihologii susţin că disputele dintre fraţi sunt dovada unei relaţii puternice şi mature. În acest fel, fraţii vor învăţa să-i accepte pe ceilalţi aşa cum sunt şi nu aşa cum ar vrea ei să fie.

  • Învaţă-i să se împace singuri

Dacă unul dintre copii îţi cere ajutorul pentru a rezolva un conflict cu fratele sau sora sa, pune-l pe el să găsească o soluţie. Întreabă-l cum crede că s-ar putea împăca fără să aibă nevoie de intervenţia ta. În acest fel, vor învăţa să-şi rezolve singuri conflictele.

  • Nu te enerva pe copii!

Când copiii tăi se ceartă într-un mod gălăgios nu pune paie pe foc devenind la rândul tău nervoasă. Dacă fraţii îşi dispută, de exemplu, o jucărie, încearcă să
detensionezi situaţia. Ia-le jucăria şi fă-i să alerge după tine prin casă pentru a le-o înapoia. Vei vedea cum vor deveni mai veseli şi vor uita din ce cauză s-au certat.

 

text Libertatea pentru femei

foto Shutterstock

Mai multe articole