Lasagna

Ingrediente:

200 g aluat in foi subtiri, special pentru lasagna sau aluat de taitei preparat in casa,
3 linguri de ulei de masline,
30 g unt sau margarina,
200 g carne tocata de vita,
1 ceapa,
3-4 catei de usturoi,
1/2 lingurita de sare,
1/2 lingurita de piper,
1/2 lingurita de oregano,
1/2 lingurita de maghiran,
1 foaie de dafin maruntita,
1/2 lingurita de busuioc,
250 ml de suc de rosii,
300 g cascaval,
200 ml smantana

Preparare:

Mai intai tocam ceapa si usturoiul marunt si le calim 4-5 minute in uleiul de masline incins, pana cand ceapa devine translucida. Separat, tocam carnea de vita la tocator sau la robotul de bucatarie si o adaugam peste ceapa si usturoi, in uleiul incins. Adaugam condimentele: sarea, piperul, oregano, maghiranul si foaia de dafin maruntita, si amestecam bine.

Lasam carnea sa se prajeasca putin si adaugam 150 ml din sucul de rosii, apoi jumatate (100 ml) din smantana. Amestecam compozitia si o lasam pe aragaz, la scazut. Intre timp, putem incepe prepararea sosului de lasagna. Intr-un castron, amestecam restul de sos de rosii, restul de smantana si jumatate din cascaval, dat pe razatoare.

Pregatim tava de cuptor si o ungem cu unt sau margarina. Asezam o foaie de aluat, pe care o ungem, de asemenea, cu unt, pentru a o fragezi. In comert se gasesc foi speciale pentru lasagna. In lipsa acestora, insa, folositi aluat de taitei sau chiar aluat de placinta, intins bine in foi subtiri. Peste foaia de placinta punem compozitia de carne tocata, dupa ce o lasam putin sa se raceasca si, daca este necesar, o scurgem de ulei.

O parte din cascavalul ramas va fi taiat bucati ceva mai mari si va fi asezat peste carne. Acoperim compozitia cu inca o foaie de aluat de lasagna. La urma, adaugam sosul de lasagna pe care l-am pregatit din sucul de rosii, smantana si cascaval ras. Mai adaugam restul de cascaval ras si dam lasagna la cuptor.

Pe masura ce lasagna se rumeneste la cuptor, cascavalul se va topi, iar aroma din bucatarie va fi plina de savoare. Cand lasagna este gata rumenita, adaugam busuiocul, ce va spori aroma acestui fel de mancare delicios. Taiem lasagna bucati potrivite si o servim calda, pe un platou sau o farfurie termorezistenta.

Mai multe articole