Limbajul secret al bebelusilor (I)

Bebelusii se exprima intr-un „limbaj secret care se bazeaza pe grimase si gesturi, pe zambete si scancete, pe gangureli si plansete.

Copiii comunica inca din momentul in care se nasc. Unii parinti ar spune ca acestia trimit mesaje chiar mai devreme, cand mama insarcinata isi simte pentru prima data copilul lovindu-i pantecele. Desigur, aceste mani­festari pre sau postnatale nu includ cuvinte din dictionar.

Copilul tau invata foarte devreme sa foloseasca limbajul trupului ca mijloc de comunicare, pentru a exprima sentimente, pen­­­­tru a arata ce ii place sau ce vrea, pentru a spune da sau nu, pen­­­tru a transmite ca e obosit, ca ii e foame, ca ii e frig; pe scurt, pentru a transmite ce ii trece prin capsor. Vorbirea fara cuvinte este limbajul secret al bebelusilor.

Cu toate ca Doamna Bune Maniere nu ar fi de acord sa arati cu degetul, acest gest reprezinta un mijloc vital de comunicare, mai ales pentru un bebelus vioi, curios, caruia ii place sa exploreze, sa caute sa inteleaga misterele lumii, dar care nu are inca suficien­ta mobilitate pentru a intreprinde ceva de unul singur. Cele mai multe dintre lucrurile care ii starnesc curiozitatea si pe care vrea sa le atinga, sa le simta, sa le pipaie, sa le guste, sa le stranga sau sa le tina la piept se afla mult prea departe. Singura metoda de a se apropia de acele obiecte misterioase este sa intinda un deget grasut in directia lor, sa-i atraga atentia mamei prin miscari sau zgomote si sa astepte ca ea sa inteleaga. „Vrei trenuletul? Nu. Vrei clopotelul? Nu. Ah, ursuletul. Bineinteles, ursuletul. Poftim ursuletul. Misiune indeplinita.

Din lumea bebelusilor

Bebelusii pot zambi inca de la varsta de trei zile, insa cei mai multi incep sa zambeasca dupa trei sau patru saptamani.

Importanta zambetului se poate observa in felul in care bebelusul reactioneaza la vederea chipului mamei. De exemplu, daca chipul mamei e indiferent si aceasta pare trista, bebelusului nu-i place deloc. Propriul sau chip va fi nefericit. Isi strange pumnii, loveste in barele patutului sau ale scaunului inalt, isi indreapta privirea in alta parte si da din maini ca sa provoace o reactie. Cand e luat in brate, iar mama zambeste si ii arata ca e fericita, incruntarea de pe chipul bebelusului dispare, fiind inlocuita de un zambet larg.

Bebelusii, de fapt, „converseaza cu adultii care ii ingrijesc. In­­cearca si tu. Apleaca-te catre bebe si spune-i: „Frumosule! Nu-i asa ca esti un frumos? sau gan­gureste si zambeste-i. Micutul va ganguri la randul lui, va mis­­ca mainile si picioarele si va zambi, recunoscand atentia pe care i-o dai. Zambeste si spune ceva in­­cet; iti va raspunde prin gangurit si va da din picioare si din maini. Vorbeste; el asteapta, apoi „ras­punde la fel ca adultii. Specialistii in dezvoltarea copilului numesc aceste schimburi „pro­­toconversa­­­tii‘. Ele reprezinta un pas important catre vorbirea propriu-zisa; bebelusul invata ca procesul de comunicare e unul dublu.

Bebelusii invata repede cum sa dezvolte relatii dupa modul in care sunt tratati, iar daca micutul tau primeste multa dragoste si afectiune prin intermediul atingerii, mangaierilor, va invata sa se comporte la fel cand va fi mare.

Sursa: cartea Limbajul secret al bebelusilor, Editura Litera 2010, www.litera.ro

 

Mai multe articole