Lumea prin ochii lui bebe

4 luni este varsta medie la care bebelusul tau face marea desco­pe­rire a permanentei obiectelor. El incepe sa inteleaga ca doar pentru ca nu le mai vedem, lucrurile nu inceteaza sa existe.

SIMTURILE incep sa se dezvolte cat bebelusul traieste intra­­­uterin si ajung la o faza de „maturizare pe la 4 luni. In primele 3 luni, bebe are nevoie de sti­muli puternic contrastanti pentru a face diferente, devine fascinat de fata umana, incepe sa se bucure de sunetele din casa, pielea este un important organ de explorare – cel mic are raspunsuri emotionale si fizice la texturi, mangaieri etc.

Dupa 4 luni, bebelusul tau produce sunete, incercand sa imite sti­­mulii auditivi care il inconjoara, face diferenta intre voci, isi­ foloseste gura pentru a „gusta lumea. Intre 6-9 luni, vederea mult imbunatatita ii permite sa distinga forme, culori, marimi. Pe masura ce primele alimente solide sunt introduse in meniu, cel mic este expus la noi experien­­­­te senzoriale si invata sa asocieze gusturi, forme, culori, mirosuri. Mersul de-a busilea este marea victorie a copilului mic, care isi foloseste degetele cu mai multa forta, este capabil sa se joace, primind recompense senzoriale pe masura marii lui curiozitati.

Sunetele sunt din ce in ce mai importante, cel mic fiind in stare sa faca asocieri intre obiecte si sunetele produse de ele. In apropierea primei aniversari, mul­­ti copii incep sa faca pasi nesprijiniti si devin mult mai atenti la in­­dru­­mari de tip interactiv. La 12 luni, din punct de vedere al sim­­­­­­turilor, nu mai avem in casa un bebelus, ci un om mare in miniatura.

SFAT Culorile, texturile, sunetele din primul an se constituie intr-o baza de la care se remarca diferentele in dezvoltarea copiilor. Foarte importanta este abilitatea celor care au grija de bebelus de a-i stimula simturile, dispo­ni­bilitatea lor de a-i acorda atentie „activa in fiecare zi.

Stiai ca…

  • Intre 1-3 luni, memoria incepe sa se dezvolte?
  • Repetitia stimulilor declanseaza in cel mic senzatia de „déjà-vu/deja vécu – „am mai vazut, trait, simtit asta inainte'?
  • Intre 3-6 luni, bebelusul incepe sa vada obiectele in mintea sa si e interesat de cele partial acoperite. Daca, insa, acestea sunt ascunse com­­­plet, interesul lui dispare, in timp ce daca el in­­susi a fost „magicianul care a facut obiectele sa dispara, se va uita cu sigu­­ranta dupa ele.

INTELEGEREA faptului ca oamenii si obiectele continua sa existe si cand nu le vede este una dintre cele mai importante achizitii ale bebelu­sului tau in primul lui an de viata. Inte­­­legerea notiunii de baza reprezentata de permanenta obiectelor este cruciala pentru dezvoltarea inteligen­­­­­­tei (inclusiv a celei emotionale). O modalitate prin care cel mic face aceasta mare descoperire este jocul.

Acum ma vezi, acum nu ma mai vezi

Intre 6-9 luni, daca vei lua un obiect si apoi il vei acoperi, cel mic stie deja ca el inca exista si va incepe sa il caute. De-a v-ati ascunselea devine jocul lui preferat. Daca tu iti pui mana la fata, va fi mirat; dupa ce repeti jocul, se va amuza, iti va duce el mana la fata si, in final, se va ascunde el.

Dupa 9 luni, chiar daca cel mic intelege conceptul, nu are abilitatea de a-l pune in aplicare in intregime. Daca ii ascunzi jucaria preferata sub perna prima data, sub ochii lui, ti-o va gasi si ti-o va arata, insa daca o ascunzi in alta parte a doua oara, va tinde sa caute tot sub perna.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: DREAMSTIME.
 

Mai multe articole