Se pare ca avem de trait timpuri ceva mai grele, cel putin pentru o vreme, si vor fi cu atat mai grele pentru familiile cu copii.
Toti parintii isi doresc ca micutii lor sa fie fericiti, sa aiba de toate, sa le poata oferi mancare sanatoasa, haine, jucarii, servicii medicale, vacante.
Toti am vrea sa ii stim feriti de griji si de aspectele dureroase ale vietii. E foarte greu de suportat sa vezi fata amarata a copilului tau atunci cand ii spui ca nu iti permiti sa chemi cativa copii de ziua lui, si abia daca aduni ceva banuti sa ii faci un tort.
Dar cand iti pierzi serviciul, cand ai terminat economiile, stii ca si viata copilului tau s-a schimbat (deocamdata). Cum vor fi copiii afectati de asta? Depinde de felul in care comunicam cu ei despre acest subiect.
„Mami, da marti e criza?' – intreaba o fetita cu ochi de peruzea pe mama ei, gandindu-se ca marti ar cam trebui sa plece in tabara si nu e sigura ca mama o va mai lasa sa plece.
Cum adica marti? Suntem deja in criza? A, da? Asta e bine, pentru ca pana acum nu s-a schimbat mare lucru in viata noastra, lucrurile par a fi sub control. Asa crede copilul, pentru ca a reusit pana acum sa traga doar propriile concluzii de la stiri, de la colegii de clasa, copiii de la bloc, din discutiile bunicilor. Ceea ce nu e in regula.
Si mama si fiica s-au asternut la discutii serioase despre criza, ce inseamna ea si modul in care ei, ca familie, vor trece prin acest fenomen si vor reusi sa-l depaseasca. Caci resemnarea mioritica este una dintre cele mai rele abordari in aceasta situatie, la fel de rea ca disperarea.
Inchideti televizorul si nu lasati copiii sa asiste la stiri despre „contextul dezastruos', „catastrofa' in care ne aflam – ii pot speria si le pot induce stari de panica. In schimb, va puteti uita impreuna la desenele animate preferate.
Discutia despre criza
Pe copil chiar nu il intereseaza detaliile (cine a provocat-o, ce treaba are politicul cu asta, cine e de vina), dar este bine sa stie cum se ajunge in aceasta situatie – cheltuind mai mult decat produci. Si cel mai important topic – cum faci sa te descurci in aceste conditii.
Nu e cazul sa ne ascundem ingrijorarea si sa mimam in fata copilului ca totul este in regula, ca totul este neschimbat, insa fiecare manifestare de ingrijorare trebuie insotita de solutii. Si nu vom astepta sa ne intrebe copilul despre ceea ce se intampla cu noi, ci vom merge noi spre el si vom lamuri problemele.
Astfel, putem transforma un context foarte neplacut in lectii de viata extrem de utile – despre supravietuire, economisire, munca, echilibru, gandire rationala si rezolvare de probleme. Le putem numi pe acestea beneficii secundare ale situatiei de criza.
Vom avea grija sa tinem permanent deschisa comunicarea cu copilul, pentru ca de la o zi la alta el poate afla lucruri ingrijoratoare despre contextul economic general sau al altor copiii/familii, nu e suficient sa discutam o singura data despre criza economica si sa abandonam subiectul.
Incurajati copilul sa discute si cu alti copii despre modalitati de economisire, sa stie ca nu este singur in aceasta situatie.
Stabiliti un buget strict de la o luna la alta si neaparat implicati si copilul in respectarea lui, in special in componenta care il priveste direct.
Page: 1 2