Masajul bebelușului – 4 pași pentru un masaj perfect

Specialiștii spun că atingerea piele pe piele îi ajută pe bebeluși să se dezvolte armonios, să fie mai sănătoși și chiar mai inteligenți. Uite câteva trucuri pentru masajul bebelușului care te ajută să îi faci un masaj ca la carte.

 

1. Pregătirea

Masajul se face la minim o oră după ce bebe a mâncat.  Scoate-ți inelele de pe mâini, încălzește uleiul în palme sau chiar într-o lămpiță specială (a grijă să nu fie prea fierbinte, totuși). Pregătește locul pentru masaj – întinde o păturică sau un prosop deasupra unei bucăți de material impermeabil sau a unui absorbant pentru pat – pentru eventualitatea în care uleiul s-ar scurge. Ia lîngă tine și 1-2 șervețele umede (dacă cel mic protestează, să poți încheia operațiunea masajul bebelușului mai devreme).

 

2. Atmosfera

Și tu și bebe trebuie să vă simțiți confortabil. Ține cont de faptul că deși a fost tăiat fizic la naștere, cordonul ombilical ‘pishologic’ încă există între mamă și copil (cam până pe la 7 ani, se crede). Bebelușul îți preia toate stările, toată anxietatea. Ai grjă, deci, ca prin atingerea ta să îi induci o stare de bine și nu să te eliberezu tu de toate tensiunile, cu care să îl încarci pe cel mic.

3. Comunicarea

Masajul nu este un act mecanic – de atingere între mâinile tale și pielea lui. Masajul este o formă de comunicare pentru bebelușul care învață să descopere lumea prin intermediul simțurilor lui. Atunci când îi faci masaj (vezi cum faci corect masajul bebelușului), vorbește-i, cântă-i chiar, spune-i ce faci (denumind corect părțile corpului, fără diminutive) și respiră adânc pentru a-și și a-i induce o stare de relaxare.

4. Răspunsul

Pentru că tot vorbim mult despre feedback, urmărește-l pe al bebelușului tău – vezi care este răspunsul lui atunci când îi faci masaj. Dacă începe să se agite sau să scâncească este un semn clar că ceva îl nemulțumește. Se poate să îi fie foame sau frig sau ca mișcările să-l fi stimulat prea tare, iar aceasta este calea lui de a-ți arăta să te oprești. Îndepărtează excesul de ulei, înainte de a-l îmbrăca pe cel mic. Dermatologii ne sfătuiesc ca masajul bebelușului să nu fie făcut seara, după baiță, ci mai degrabă înainte de băiță. Uleiul de masaj astupă porii, ceea ce face pielea bebelușului mai predispusă la iritații și eczeme.

 

foto Shutterstock

Mai multe articole