Medicul Mihai Craiu, despre cum recunoaștem simptomele insolației la sugari: „Ne pot duce cu gândul la o infecție!”

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit în mediul online despre simptomele insolației în rândul sugarilor. Pentru că ne aflăm în plină vară, este foarte important ca părinții să fie atenți la expunerea la soare a copiilor mici.

Pe pagina de Facebook Spitalul virtual pentru copii’, medicul Mihai Craiu a explicat că se poate întâmpla ca simptomele insolației în rândul celor mici să fie asemănătoare cu cele ale unei infecții. Pediatrul a ținut să sublinieze că sugarii nu sunt adulți în miniatură și nu au corpul pregătit pentru anumite agresiuni, cum sunt radiațiile solare.

„Au tendință la supraîncălzire mult mai ușor decât adulții din anturaj'

Acum în sezonul estival părinții și copii merg în vacanță. Deseori la mare. Din păcate uităm frecvent că sugarii nu sunt adulți în miniatură. Și nu se descurca la fel de bine că părinții în fata diverselor agresiuni. Una dintre cauzele care pot strica vacanța este șocul caloric (insolația).

Sugarii au un epiderm mult mai puțin pregătit pentru expunere directa la soare în comparație cu adulții. Pierd mult mai ușor lichidele. Au tendință la supraîncălzire mult mai ușor decât adulții din anturaj.’ – a transmis medicul.

De ce e gresit sa acoperi caruciorul bebelusului, chiar si cu un voal subtire

Apoi, a explicat care sunt simptomele insolației în rândul celor mici și a dat câteva sfaturi legate de prevenirea apariției problemelor. Medicul a punctat că semnele insolației pot fi similare cu cele ale unei infecții.

Chiar dacă nouă nu ne este foarte cald, sugarul poate face insolație. Semne de insolație – piele roșie și calda, febra înaltă (peste 39°C), agitație sau somnolență, tahicardie, cefalee, amețeală, vărsături, tulburări respiratorii și în formele severe, comă. Nu în rare situații aceste simptome ne conduc cu gândul la o infecție.

O fetiță uitată accidental într-un autobuz școlar a murit din cauza căldurii excesive din vehicul

Sfaturi practice: nu stați la orele prânzului cu sugarii la plaja, acoperiți mereu capul cu un batic sau o pălărie, folosiți costume de plaja cu factor de protecție solară, aplicați creme solare de tip junior 50+, hidratați frecvent copilul (sân la cerere sau apă dacă este mai mare). Evitați băuturile energizante sau sucurile industriale, evitați utilizarea umbrelei, că unica sursa de protecție solara (nu protejează sugarul!) și NU stați la plaja cu un copil mic intre orele 12/13 și 17.’

Foto – 123rf.com

Mai multe articole