O fetiță de trei ani a murit din cauza gripei aviare. Copila a pierdut lupta cu boala din cauza insuficienței multiple de organe.
O fetiță de trei ani din statul Coahuila, situat în nordul Mexicului, a decedat marți din cauza gripei aviare H5N1, conform declarațiilor oficiale. Acesta reprezintă primul și unicul caz de gripă aviară identificat la om în Mexic.
Potrivit secretarului de sănătate din Coahuila, Eliud Aguirre, fetița a pierdut lupta cu boala din cauza insuficienței multiple de organe.
Citește și – O fetiță de patru ani a murit în timpul unei intervenții la dentist, din cauza neglijenței medicului
Organizația Mondială a Sănătății a exprimat „îngrijorarea profundă' față de extinderea rapidă a tulpinii H5N1 a gripei aviare către noi specii, inclusiv oameni. Chiar dacă transmiterea virusului la mamifere este încă rară, lista speciilor vulnerabile la această infecție s-a extins semnificativ în ultimii doi ani, pe fondul creșterii numărului de cazuri la păsările sălbatice.
Oficialii din domeniul sănătății au anunțat vineri că aceasta a fost prima infecție umană raportată în țară.
Nu se cunoaște modul în care fetița a contractat virusul. Ancheta continuă, iar specialiștii testează păsările sălbatice din apropierea locuinței sale.
Conform oficialilor, cele 38 de persoane care au intrat în contact cu fetița au fost testate, iar rezultatele au arătat că niciuna nu a fost infectată cu gripa aviară. Declarația a precizat că riscul de apariție a altor cazuri de infectare la oameni este considerat scăzut, notează presa internațională.
Eliud Aguirre a subliniat, de asemenea, că nu au fost identificate alte cazuri suspecte de gripă aviară în Mexic.
Citește și – O fată grav bolnavă a murit după ce părinții au încercat să o trateze acasă cu smoothie-uri și vitamine
În acest an, Cambodgia a raportat două decese legate de virusul H5N1, iar Statele Unite au înregistrat un astfel de caz fatal în luna ianuarie. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această infecție poate provoca afecțiuni severe la om, cu un risc ridicat de mortalitate. Tulpina H5N1, identificată pentru prima dată în 1997, este considerată una dintre principalele cauze ale gripei aviare la om, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Deși OMS indică faptul că riscul pentru sănătatea publică este scăzut în rândul populației generale, nu există dovezi care să arate o transmitere extinsă de la om la om.
Foto – Shutterstock