Saptamana 19

Ce face micutul
Poate te intrebi cum rezista pielea copilului tau noua luni in „mediu acvatic'. Secretul este ca pielea se acopera cu „crema' naturala, o substanta grasa secretata de glandele sebacee, numita „vernix caseosa'.

Dar si sub piele continua sa se acumuleze stratul de grasime care va ajuta la reglearea temperaturii corpului dupa nastere.

Altfel, totul evolueaza. Creierul, spre exemplu. Diferitele lui zone incep sa se specializeze.

Cat de mare este copilasul tau? Daca in lungime a crescut doar cu un centimetru in ultima saptamana, ajungand la 19 cm, in schimb, a luat semnificativ in greutate: acum are 200 g.

Ce face mama
Pielea ta poate sa se manifeste spectaculos. Pete pe fata, mancarime in zonele care se intind, descuamare sau uscaciune. Ca sa ameliorezi situatia fara prea multe produse cosmetice, ai grija sa bei multe lichide, in special apa plata – cu lamaie? si mai bine! – care nu creeaza niciun fel de probleme digestive.

Este normal ca in aceasta perioada sa se intensifice durerile date de intinderea ligamentelor. Pot sa apara dureri ascutite la solduri sau chiar in zonele inghinale. Chiar daca manifestarile sunt variate, cauza ramane aceeasi: sarcina creste in dimensiuni si greutate.

Glanda tiroida este mai activa in timpul sarcinii, provocand o crestere a transpiratiei. La unele femei, cresterea volumului de sange cauzeaza sangerari nazale sau ale gingiilor.

Ce trebuie sa faca mama
Daca, in mod normal, conduci masina, este firesc sa te intrebi cata vreme mai poti face asta. Atata timp cat mai incapi intre scaun si volan!

Totusi, fiind o activitate solicitanta si cu un grad de risc, poate este mai bine sa renunti la un moment dat.
Conform art. 126 alin. (3) c), din Regulamentul de aplicare a Codul rutier, sunt exceptate de la purtarea centurii de siguranta „femeile în stare vizibila de graviditate'.

Nu se precizeaza varsta sarcinii, dar este clar ca, de la un moment dat, nici nu vei mai putea purta centura. Deci vei fi lipsita de un element foarte important de siguranta.

In acest caz, este mai bine sa te lipsesiti de condus, In nici un caz nu trebuie sa pleci din oras si sa conduci 100 si… km/h, fara centura de siguranta! Nemaivorbind de tensiunea pe care o presupune condusul.

Ca sa-ti fie mai usor
Revezi recomandarile de pana acum. Ai reusit sa faci tot ce te-am sfatuit noi, medicul si prietenele? Daca nu, mai incearca.

Nu uita:

  • Sa te odihnesti suficient, sa incerci sa dormi putin si peste zi.
  • Sa consumi multe lichide, mai ales apa plata.
  • Sa te hranesti sanatos, sa consumi alimente bogate in nutrienti dar usor de digerat.
  • Sa porti haine comode, care sa nu-ti stanjeneasca circulatia.
  • Sa faci exercitiile fizice adecvate; sa mergi pe jos sistematic, macar o jumatate de ora pe zi.
  • Sa eviti toate acele substante daunatoare: tutun, alcool, medicamente.
  • Sa rogi pe altcineva sa curete litiera pisicii sau sa se ocupe de toaleta cainelui.

Ce poate sa faca tata
Inca n-ai simtit miscarile copilului? Pune mana si asteapta. Copilul s-ar putea sa recunoasca mana mamei. Daca ai destula rabdare, se va obisnui cu mana ta si va sti ca esti din familie.

In cele din urma, va da un semn. Daca pana acum n-ai realizat complet ce se intampla, acum nu mai exista niciun dubiu: acolo creste un copil iar tu esti tatal lui.

Lucrul acesta iti da fiori de neliniste? Discuta deschis cu mama. Sigur ca va veti descurca, asa cum atatia altii ca voi se descurca!

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani