Saptamana 17

Ce face micutul
Copilul tau creste rapid in aceasta perioada. Sub piele incepe sa se acumuleze un strat foarte subtire de grasime, important in reglarea temperaturii corpului.

Inimioara bate iute, ca la porumbel: 140 – 160 batai pe minut.

Probabil ca s-au format si reflexele. Acum copilul „stie' sa suga si sa inghita.

Cat de mare este copilasul tau? Are aproximativ 17 cm in lungime si o greutate de 140 g.

Ce face mama
Uterul tau se afla acum la 4 – 5 cm sub ombilic. Copilul creste si, probabil, si tu. Greutatea adaugata pana in acest moment trebuie sa fie de 2,5 pana la 4,5 kg.

Cresterea volumului de sange care circula prin corpul tau determina o crestere generala a secretiilor. S-ar putea sa transpiri mai mult, sa te deranjeze senzatia de nas infundat, sau cresterea secretiei vaginale. Este normal. Toate se vor regla dupa nastere.

Pe masura ce uterul tau creste, va impinge totul in jur, organe si intestine. Dar pentru ca lucrul acesta se intampla treptat, te vei obisnui.

Ce trebuie sa faca mama
Nu-i asa ca-ti trebuie un sutien nou? Nu-l pune pe lista, cumpara-l imediat. Sanii tai sufera mari modificari. Ii simti congestionati, poate durerosi, iar vasele de sange sunt tot mai vizibile. Circulatia sangelui la nivelul lor se intensifica.

Ca sa-ti fie mai usor:
S-ar putea sa apara ceva nou: sa te doara (chiar serios) un picior. Fara sa te fi lovit, fara sa vezi vreo inflamatie. Se intampla atunci cand sarcina aflata in plina expansiune apasa pe ramura corespunzatoare a nervului sciatic.

Cel mai mare nerv din corp, nervul sciatic porneste de undeva, din regiunea lombara a coloanei vertebrale apoi se ramifica si coboara pe partea posterioara a fiecarui membru inferior pana la glezna si picior.

Nu poti lua analgezice si nu e cazul sa iei antiinflamatorii. Ce-i de facut? Fizioterapie, exercitii fizice speciale, destul de usoare si care nu pun sarcina in pericol.

S-au inregistrat ameliorari si prin masaj, cu unguente naturale, de tipul celor pe baza de aloe vera.

Ce poate sa faca tata
Poate ca e timpul sa planifici putin viitorul financiar al familiei tale aflate in crestere numerica. N-o sa-ti spunem noi cum, dar sfatuieste-te cu mama si cu orice persoana de incredere.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani