Saptamana 21

Ce face micutul
Poate ca te-ai prins deja: copilul nu are acelasi program cu tine. Poate sa fie activ cand tu dormi si poate sa doarma atunci cand tu esti treaza. Oricum, simti cum capata forta, pe zi ce trece.

In cazul sarcinii multiple, gemenii se lovesc intre ei, s-ar putea spune ca interactioneaza. Fii linistita, totul se petrece in deplina siguranta.

Copilul se hraneste, in cea mai mare masura, prin intermediul placentei. Totusi, se pare ca isi ia „desertul' din lichidul amniotic .

Acest lucru este foarte important pentru formarea si „rodarea' tubului digestiv care, altfel, ar fi lipsit de ocupatie.

Pana acum, ficatul si splina micutului au fost responsabile cu producerea globulelor rosii. De acum, maduva oaselor se pregateste sa preia aceasta sarcina.

Cat de mare este copilasul tau?
Are 22 cm in lungime si o greutate de aproximativ 325 g.

Ce face mama
Ai adaugat pana acum 4,5 pana la 7 kg in greutate. Chiar daca nu ti se cedeaza imediat un loc in autobuz, nu inseamna ca nu se vede clar starea in care esti.

Te simti mai stabila emotional, mai linistita, mai „stapana pe situatie'.

Probabil ca seara constati ca ai picioarele si gleznele putin umflate. Ai grija sa consumi suficiente lichide si, oridecateori poti, odihneste-ti picioarele in pozitie orizontala.

In cazul sarcinii multiple, retentia de lichid este si mai accentuata. Cu atat mai mult trebuie sa urmezi indicatiile de mai sus.

Aminteste-ti ca aceasta este cea mai confortabila si cea mai placuta perioada din toata durata sarcinii si incearca sa rezolvi ceea ce ai amanat si nu vei putea rezolva mai tarziu.

Ce trebuie sa faca mamaNu uita de exercitiile fizice. Desigur, programul va fi adaptat conditiei tale. In perioada sarcinii, muschii si ligamentele sunt mai relaxate, asa ca nu te baza foarte tare pe ele pentru ca risti sa te accidentezi.

Altfel, exercitiile fizice bine alese te pot ajuta sa eviti acumularea excesiva in greutate, durerile de spate si de picioare si chiar formarea venelor varicoase.

In anumite limite, este de asteptat ca acestea sa apara, nu numai pe picioare, dar si la nivelul anusului (hemoroizi). Daca nu se retrag dupa nastere, atunci te vei ocupa de tratarea lor. Deocamdata, fara interventii, fara medicamente!

Pot, de asemenea, sa apara pete rosii, nedureroase pe picioare. Este semn ca, datorita presiunii crescute, s-au spart cateva capilare. Nu este grav, nu-ti face griji.

Ca sa-ti fie mai usor:
Un alt risc care apare pe masura ce sarcina avanseaza este cel al infectiilor urinare. Acestea sunt cauzate de marimea si greutatea uterului care apasa direct pe vezica urinara, impiedicand drenarea completa a urinei.

Poti reduce riscul acestor incidente, respectand cateva reguli:

  • bea zilnic 6 – 8 pahare de apa (plata).
  • dupa urinare, sterge-te din fata spre spate.
  • urineaza inainte si dupa raportul sexual.
  • nu purta lenjerie strimta. Poarta intotdeauna lenjerie de bumbac sau macar cu dublura din bumbac.

Ce poate sa faca tata
Acum este momentul pentru fotografii. Poate mama n-o sa vrea, la inceput. Dar mai tarziu va fi fericita sa priveasca aceste fotografii. Poti sa faci putina regie: lumini, decor, unghiuri diverse. Chiar stanjeneala ei va fi seducatoare.

Si pentru ca, la rubrica sfaturilor pentru mama, am adus vorba despre raporturile sexuale, raspunsul la eventuala ta intrebare este: da, puteti avea aceasta inimitate fara niciun pericol. Conditia este sa respectati cu strictete regulile de igiena – un dus inainte ar fi perfect – tocmai pentru a evita orice risc de infectie.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani