Saptamana 26

Ce face micutul
Nu pare sa se intample nimic spectaculos cu copilul tau, dar toate acele detalii care se tot pun la punct in aceasta perioada sunt importante pentru viata unui om.

Plamanii continua sa se dezvolte. La fel, nervul auditiv si zonele din creier responsabile cu vazul si auzul.

S-ar putea sa simti uneori scurte miscari ritmice. Ei bine, probabil ca micutul sughite. (Este absolut normal cand toata lumea vorbeste despre el!)

Sughitul poate sa aiba legatura cu miscarile de simulare a respiratiei, cu contractiile diafragmului care-l pregatesc pentru respiratia reala de dupa nastere.

Pielea se stratifica si se apropie tot mai mult de structura ei finala. Pe masura ce parul lui creste, cresc si genele si sprancenele.

Cat de mare este copilasul tau? In lungime, 33 cm iar in greutate, cam 900 g.

Ce face mama
Uterul tau este acum cu mai bine de 6 cm deasupra ombilicului si va creste cu aproximativ 1 cm pe saptamana. Continua acele contractii nedureroase numite Braxton Hicks. Cata vreme sunt mai rare si discrete, totul este in ordine.

Ai grija sa mananci bine – nu atat mult cat consistent – pentru ca, in aceasta perioada, o mare parte din calorii este alocata copilului aflat in plina dezvoltare. Un supliment de 300 de calorii zilnic este absolut necesar.

Daca pana acum greutatea ta a crescut cu 7 pana la 10 kg, esti in limite rezonabile.

In cazul sarcinii multiple:
Contractiile Braxton Hicks sunt ceva mai frecvente decat in cazul unei sarcini simple. Dar nici in cazul tau nu trebuie sa fie mai dese de 4 pe ora.

Ce trebuie sa faca mama
Vertijele si starile de ameteala din aceasta perioada se datoreaza cresterii volumului de sange din corp. Nu au nimic comun cu anemia si nu inseamna ca nu mananci suficient.

Trebuie pur si simplu sa te ridici incet si cu grija. Sa fii prudenta cand te afli pe scari si sa te asiguri sprijinindu-te de balustrada. Sa nu te apleci mult in afara ferestrei sau a balconului, mai ales ca acum centrul tau de greutate este altfel localizat decat erai obisnuita.

Ca sa-ti fie mai usor:
Iti place pestele? Ar fi bine sa-ti placa. Este un aliment foarte valoros. Ca sa nu-l prajesti si ca sa nu-ti bati capul cu retete complicate la cuptor, poti sa manaci o salata de ton cu multa verdeata, cu putin ulei de masline si cat mai multa lamaie.

Nu e bine sa mananci peste afumat. In orice caz, 300 g de peste pe saptamana ar fi foarte bine venit.

Ce poate sa faca tata
Deocamdata, copilul este in siguranta. Dar dupa ce se va naste, cand nu va sta o clipa locului?
Este timpul sa iei niste masuri pentru a-i crea un mediu cat mai sigur.

  • Inlocuieste prizele electrice cu unele protejate cu capac.
  • Rezolva intr-un fel cu cablurile care traverseaza casa.
  • Pune dulapuri suspendate in care sa tii tot ce poate fi periculos pentru copil: medicamente si alte substante, obiecte taioase sau intepatoare, ceea ce se poate sparge etc.
  • Ai grija ca mobila sa fie stabila si dulapurile ancorate pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, va incerca sa le escaladeze.
  • Ferestrele trebuie sa se inchida bine si sa aiba un minim mecanism de siguranta.
  • Nu pastra pungi de plastic la indemana.
  • Inchide accesul catre scari.

Desigur, toate aceste masuri nu pot inlocui complet supravegherea atenta a copilului.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani