Saptamana 8 de sarcina

Saptamana 8 de sarcina bate la usa? Iata cum se dezvolta fatul, cum te simţi şi la ce ar trebui sa fii atenta in aceasta saptamana.

Ce face embrionul in saptamana 8 de sarcina

Ghici? In saptamana 8 de sarcina ar fi ceva de vazut la ecografie!
Mai intai, s-ar distinge bataile inimii copilului tau. Sunt mult mai rapide decat ale unui adult: 140 – 160 de batai pe minut.

S-ar putea sa nu intelegi mare lucru din toate celelate, dar medicul ginecolog iti va arata manutele si picioarele, un capsor care capata, deja, profil si trebuie sa-l crezi pe cuvant ca au inceput sa apara si degetelele.

Se formeaza intestinele care, deocamdata sunt gazduite de cordonul ombilical. In gingii se formeaza mugurii dentari. Dar acestea sunt mai putin vizibile si, in orice caz, mai putin spectaculoase.

Din pacate, este prea devreme sa afli sexul copilului, desi, asa cum stim, el s-a decis inca de la inceput.

In cazul sarcinii multiple:
Micutii gemeni (sau tripleti sau…?) se dezvolta in acelasi ritm cu un copil dintr-o sarcina simpla. Si evolutia lor calitativa va fi mereu similara.

Cat de mare este copilul tau? In acest moment, lungimea embrionului este de aproximativ 2,5 cm.

Ce face mama in saptamana 8 de sarcina

Daca, in mod normal, uterul tau este cam de marimea unui fruct de kiwi, acum are marimea unei portocale. La prima sarcina, s-ar putea sa nu se vada inca mare lucru.

Probabil ca tenul iti face (si el!) probleme. Iti apare cate un cos, ca in adolescenta. Nimic anormal. Pielea secreta mai mult sebum, ca sa nu mai vorbim de furtuna hormonala in care te afli. Problemele de acest fel vor disparea dupa primul trimestru de sarcina sau, cel mai tarziu, dupa nastere.

Sanii se pregatesc intens. Sunt din ce in ce mai sensibili, chiar durerosi si fierbinti. Areolele s-au marit putin si pot fi mai intens colorate.

Poate ca nu-ti dai seama de asta, dar volumul sangelui din organism a crescut si continua sa creasca. In final, vei avea cu 40 – 50% mai mult.

In cazul sarcinii multiple:
Sanii si abdomenul cresc, in mod evident, mai mult decat in cazul unei sarcini simple.

Ce trebuie sa faca mama in saptamana 8 de sarcina

Daca pana acum te-ai sfatuit doar cu medicul de familie, este timpul sa-ti alegi un medic obstetrician.

La prima vizita, veti avea multe de discutat. Obstetricianul va dori sa stie:

  • Daca ai probleme de ordin medical si ce probleme anume;
  • Data ultimei menstruatii si durata ciclului menstrua, inclusiv orice iregularitate sau alta problema legata de acesta;
  • Istoricul sarcinilor anterioare si al eventualelor avorturi;
  • Spitalizari, interventii chirurgicale;
  • Daca si ce medicamente iei; daca, din cate stii, esti alergica la vreun medicament;
  • Istoricul medical al familiei – si acesta este un capitol amplu.

Nu trebuie s-o mai spun, nu-i asa? Trei sunt oamenii in fata carora trebuie sa spunem totul si sa nu uitam nimic: preotul, avocatul si, mai ales, medicul. Cu cat mai multe stie despre tine cu atat mai bine va va fi tie si copilului tau.

La aceasta prima vizita, probabil ca or sa ti se recolteze pentru analiza obisnuitele probe de sange si urina pentru efectuarea unor analize:

  • Determinarea grupei sanguine complete, inclusiv factorul Rhesus (Rh).
  • Numaratoarea formulei sanguine (NFS) – in special nivelul de hemoglobina si de plachete sanguine.
  • Depistarea bolilor infectioase: toxoplasmoza, rubeola, sifilis, virusul HIV, virusul hepatitei B si C, CMV si lysterioza.
  • Analiza glucidelor si albuminei din urina.

Probabil ti se vor recolta si probe de frotiu vaginal si culturi cervicale. Nu te teme, nu este dureros. Poate putin sacaitor, dar atat de util!

Pregateste-ti din timp toate intrebarile pe care vrei sa i le pui medicului ginecolog in legatura cu sarcina si tot restul. Noteaza-ti-le pe hartie pe masura ce-ti vin in minte.

S-ar putea ca, la intalnirea cu medicul obstetrician, sa uiti lucruri importante, pentru ca vei fi emotionata si vei afla lucruri noi care iti vor distrage atentia de la intrebarile tale. Nu te gandi ca-l plictisesti pe doctor! Medicii apreciaza interesul pacientilor si respecta nevoia lor de a intelege ce li se intampla.

Ginecologul iti va inmana un carnet de gravida, in care va consemna toate datele legate de sarcina ta, precum si observatiile de la fiecare consultatie medicala. Acest carnet este foarte util atunci cand trebuie sa consulti alti medici, mai ales in cazul unei urgente.

Ca sa-ti fie mai usor:
Daca problemele tenului tau chiar te supara, ia masuri. Foloseste produse de curatat adecvate, dar fereste-te de medicamente. In orice caz, nu inghiti nimic de care ginecologul sa nu stie!

In rest, cum te mai simti? Persista greata? Lamaie multa si toate celelate trucuri… Plus rabdare, pentru ca merita!

Ce poate sa faca tatal in saptamana 8 de sarcina

Daca e prima vizita la medicul obstetrician, fa tot posibilul sa o insotesti. N-o lasa sa monopolizeze bucuria! Afla odata cu ea ce trebuie stiut. In plus, ai putea fi de folos la partea cu istoricul medical al familiei.

Dupa vizita, petreceti putin timp intr-un loc placut comentand noutatile.
Nadejdea la cumparaturi este in tine. Desi este doar in saptamana 8 de sarcina, mama nu trebuie sa mai care greutati.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani