Saptamana 31

Ce face micutul
Pe masura ce micutul creste, are tot mai putin spatiu de manevra. Miscarile lui, insa, devin mai puternice. In perioadele active, ar trebui sa poti numara cam 10 miscari in decurs de o ora. S-ar putea sa fie mai multe.

Copilul inghite mult lichid amniotic pe care rinichii lui il proceseaza si il elimina de cateva ori pe zi sub forma de urina.

Plamanii sunt cei care au cea mai mare nevoie de timp pentru a se dezvolta si a deveni perfect functionali.

Cat de mare este copilasul tau? In lungime, are cam 38 cm iar in greutate, poate sa aiba 1200 – 1500 g. Mai are de crescut.

Ce face mama
Uterul tau e cu 12 cm deasupra ombilicului, sau ceva mai mult, in cazul sarcinii multiple.

Este posibil sa observi scurgerea din sani a unui lichid de culuare usor galbui. Este colostrul despre care vorbeam. Nicio grija, nu se va pierde tot!

Probabil ca simti greutate in bazin si, in continuare, se produc acele contractii Braxton Hicks. Urmareste-le intensitatea si frecventa. Daca sunt maxim 4 pe ora si nu sunt dureroase, daca nu sunt insotite de sangerare, este in regula.

Daca bebelusul s-a asezat cu capul in jos, poti in sfarsit sa respiri si sa mananci mai usor (deoarece plamanii si stomacul sunt mai putin comprimate). In medie, o femeie insarcinata in a 30-a saptamana a castigat 8,5 kg.

In cazul sarcinii multiple:
Pregateste-te sa finalizezi operatiunea „Pediatrul'. Documenteaza-te, mergi la cateva intalniri si alege un pediatru pentru micutii tai. Trebuie sa fii pregatita, pentru ca, in cazul tau, nasterea s-ar putea precipita si n-ar trebui sa te gasesca nepregatita.

Ce trebuie sa faca mama
Daca nu exista contraindicatii de ordin medical, ar fi preferabil sa-ti alaptezi copilul la san timp de cel putin sase luni. Chiar daca acum exista produse capabile sa satisfaca nevoile nou-nascutilor fara a le pune sanatatea in pericol, alaptarea la san are o componenta psihologica foarte puternica. Daca ai vreo indoiala, sfatuieste-te cu medicul atat in privinta deciziei cat si a regulilor de urmat.

Ca sa-ti fie mai usor:
O problema care apare frecvent in timpul sarcinii avansate o constitue hemoroizii. Acestia sunt niste vene varicoase la nivelul orificiului anal. Prezenta lor este semnalata de aparitia unor denivelari in aceasta zona.

Cauzele aparitiei hemoroizilor sunt presiunea mare asupra canalului anal si constipatia. Poti evita producerea hemoroizilor evitand constipatia si statul prelungit in picioare.

Daca, totusi, au aparut, exista anumite cai de ameliorare a situatiei. Sunt de preferat cele de uz extern.

Baile si compresele cu plante medicinale pot fi eficiente:

  • Flori de musetel (Flores Chamomillae): cataplasme sau bai locale cu infuzie din 3 linguri de flori la 200 ml apa.
  • Flori de coada soricelului (Flores Millefolii): comprese cu infuzie preparata din 2 linguri de flori la o cana de apa.
  • Frunze de mur (Folium Rubi fructicosi): cataplasme cu infuzie din 2 linguri de frunze la o cana de apa.
  • Radacina de tataneasa (Radix Symphyti) – are actiune cicatrizanta si decongestiva: bai locale sau cataplame cu decoct preparat din 4-5 linguri de radacini la o cana de apa.
  • Coaja de salcie (Cortex Salicis) – recomandata pentru proprietatile sale hemostatice: bai locale cu decoct preparat din 40 g de coaja la un litru de apa.
  • Coaja de stejar (Cortex Quercus) – este un puternic astringent: bai locale cu decoct preparat din 20-30 g de coaja la un litru de apa.
  • Muguri de plop (Gemmae Populi) – au proprietati antiseptice, cicatrizante si calmante: bai locale cu infuzie preparata din 15-20 g de muguri la un litru de apa.

Desi, in general, remediile naturiste sunt considerate inofensive, medicul ar putea sa stie ceva care sa contrazica aceasta teorie. Consulta-te cu el inainte de a trece la fapte.

Ce poate sa faca tata
Daca mama se plange de toate cele, ai rabdare, fii intelegator.

Daca te oferi sa-i faci un masaj, mai mult ca sigur ca o sa taca. Rareori o pisica pe care o mangai isi mai aminteste sa miaune.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton