Saptamana 40

Daca ai ajuns in saptamana 40 de sarcina, cu siguranta esti nerabdatoare sa-ti tii nou-nascutul in brate. Mai e foarte putin! Vezi ce te asteapta saptamana asta, cum se simte copilul si cu ce te poate ajuta tatal.

Ce face copilul in saptamana 40 de sarcina

Buna dimineata, micule print! Buna dimineata, distinsa printesa! Esti gata sa cunosti Pamantul? Este cea mai frumoasa planeta din Univers si esti asteptat aici cu multa dragoste!

Uneori, copilul decide sa mai intarzie o vreme. Daca medicul ginecolog nu se ingrijoreaza, nu te ingrijora nici tu. Inseamna ca mai are ceva de terminat, sau ca e o fire chibzuita si rabdatoare.

Daca ritmul cardiac este bun si miscarile sunt prezente, abia dupa 10 sau chiar 14 zile de la termenul calculat, daca tot nu se intampla nimic de la sine, medicul obstetrician iti va propune sa-ti declanseze nasterea.

Dar, in majoritatea cazurilor, iata ce se va intampla cu fatul, cel mai tarziu, in saptamana 40 de sarcina.

Odata coborat in pelvis, copilul iti stimuleaza cumva glanda hipofiza sa secrete hormonul denumit oxitocina, care va provoca, in final, contractii uterine. Mai intai, vor fi acele contractii pregatitoare, contractiile Braxton Hicks. Apoi se va declansa travaliul propriu zis, cu contractiile ritmice si din ce in ce mai dureroase.

Din acest moment, nu mai pot sa va abordez separat, pentru ca ceea ce urmeaza este marea voastra aventura comuna: nasterea.

Mama in saptamana 40 de sarcina

Saptamana 40 de sarcina ar putea fi si ultima. Este posibil ca, mai intai, sa se rupa membranele si sa elimini lichidul amniotic, iar contractiile sa inceapa pe parcurs. Se poate si invers.

Sa simti contractiile, din ce in ce mai frecvente si mai dureroase si abia apoi sa se rupa membrana sacului amniotic. Sau se poate ca ginecologul sa rupa membrana, daca aceasta rezista. Este bine oricum.

Nasterea se desfasoara in trei faze:
In prima faza, cele mai multe eforturi sunt depuse in vederea deschiderii cervixului, dilatarii lui. Cand acesta este complet deschis, dilatatia este de aproximativ 10 cm.

Acest lucru se va petrece intr-un numar variabil de ore, mai mare in cazul primei nasteri si mai mic, in cazul nasterilor ulterioare. La prima nastere, travaliul dureaza, in medie, 9 ore, de la primele contractii si pana la expulzarea fatului. Doar aproximativ o treime din acest timp contractiile vor durea serios.

In acest timp, copilul inainteaza in pelvis, apasand tot mai tare, ceea ce iti va da senzatii confuze. Din cauza presiunii pe rect, vei avea o senzatie similara cu cea de defecatie. Dar cum, probabil ti s-a facut o clisma, nu este cazul. In orice caz, nu-ti face probleme! Esti la spital, intre profesionisti!

Ce ai tu de facut? Stii deja. Respira adanc, asa cum ai invatat, si vei vedea ca acest lucru iti usureaza mult durerea. S-ar putea sa ti se dea o masca de oxigen care va va fi de folos si tie si micutului angajat in marea sa aventura.

Daca moasa iti spune ca mai dureaza si ca ar fi bine sa mergi la baie, ai incredere pentru ca stie ce spune. Nu te chinui cu vezica plina. In plus, miscarea pana in ultima clipa te poate ajuta sa te mai relaxezi.

A doua faza este cea in care are loc nasterea propriu-zisa. In general, aceasta dureaza aproximativ o ora. Acum cervixul este complet dilatat iar partea superioara a uterului se contracta in asa fel incat impinge copilul in canalul nasterii format din uter, cervixul dilatat si vagin.

Aceasta este etapa cunoscuta din filme, cand mamei ii tot repeta cineva: „Impinge, impinge'. Exact, impinge cat poti, pentru ca poti. La noi, ca sa fie mai clar, moasa s-ar putea sa-ti spuna: „Screme-te, draga mea, ajuta-l, ca acuma iese!' Ce mai conteaza acum bunele maniere?

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani