Saptamana 39

Ce face micutul
Ne aflam „pe ultima suta de metri', asta daca nu am incheiat, deja cursa!

Sunt ultimele zile in care copilul face parte, fizic, din tine. In scurt timp, organismul lui va deveni autonom si isi va prelua functiile vitale in integralitatea lor.

Nu degeaba se foloseste in popor zicala „a-i taia cuiva buricul', in sensul de a-i da independenta.

Tot asa, la cateva minute dupa nastere, dupa curatarea prin aspirare a cailor respiratorii, cordonul ombilical va fi legat si taiat undeva, putin deasupra legaturii.

Plamanii continua sa se dezvolte pana dupa ce se va naste. Cat de mare este copilasul tau? Vei vedea in cel mai scurt timp cat este de mare.

Ce face mama
Te bate gandul sa-ti instalezi locul de dormit pe vasul de toaleta? Pai ai putea sa atipesti un pic cat stai acolo. Ar fi bine sa ai un colac din material moale, o pernuta la spate, o muzica lenta… Decat sa te tot duci si sa vii de la baie la fiecare zece minute…

Dar ai putea sa-ti petreci cate jumatate de ora in cada cu apa calda. Nu sta prea mult acolo, pentru ca s-ar putea sa nu te prinzi daca se rupe apa!

Daca nu-ti vine sa te mai echipezi pentru a iesi la plimbare, fa-te mereu ca uiti cate ceva in camera cealalta ca sa ai motiv sa umbli prin casa.

Ce trebuie sa faca mama
Nu-ti face spaime inutile! Ai auzit deseori poveste aceea urata cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului?

Daca vrei sa stii, este adevarat ca se infasoara si inca in mai multe cazuri decat ti s-a povestit. Tocmai aceasta dovedeste ca nu este asa o mare problema.

De fapt, copilul continua sa primeasca oxigen de la tine, prin acest cordon ombilical, pana la sectionarea lui. Deci povestea cu asfixierea din cauza cordonului nu sta in picioare! Grija medicului va fi ca circulatia sangelui prin acest cordon sa nu fie obstructionata.

Dar copilul va fi tot timpul monitorizat si, daca se va afla in dificultate, medicul va sti ce are de facut.

Ce poate sa faca tata
Esti foarte, foarte speriat ca mama ar putea sa nasca din clipa in clipa? Chiar asa este. Chiar asa si trebuie sa fie. Stiai de la inceput catre ce va indreptati.

Nu te agita si nu sari ca ars la fiecare tresarire a mamei. Exerseaza un zambet senin si datator de incredere. Repeta-i (si repeta-ti) mereu ca lucrurile sunt sub control, ca totul este bine planificat, ca nu sunt si nici nu vor fi probleme.

Si chiar asa este, nu?

Text: Mihaela Serea; Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime.

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani