Saptamana 14 de sarcina

Ai ajuns in saptamana 14 de sarcina? Iata cum se dezvolta fatul in aceasta saptamana si la ce schimbari sa fii atenta.

Ce face fatul in saptamana 14 de sarcina

Uite, nu ti se pare ca micutul tau capata personalitate? Gatul i se alungeste, capul parca e mai semet acum, ca nu mai sta cu barbia in piept.

Toracele executa usoare miscari de extensie si compresie, pregatindu-se pentru respiratie.

Deocamdata, se hraneste si primeste oxigenul de la tine prin placenta. Iar placenta si-a intrat complet in rol.

Pe corpul copilului creste un puf aproape lipsit de culoare, denumit lanugo. Acesta are un rol important in reglarea temperaturii corpului in raport cu mediul.

S-ar putea sa fie vizibil la nastere, dar va cadea curand, pe masura ce sub piele se va acumula stratul necesar de grasime.

Alte noutati? Glanda tiroida s-a maturizat si este apta de a produce hormonii specifici. Poate nu suna prea interesant, dar este foarte important.

Am uitat ceva? Da, splina. Lucreaza. Produce, deja, globule rosii.

Cat de mare este copilul tau? In mod normal, in saptamana 14 de sarcina are lungimea de 10 cm si greutatea de 45, poate 50 g. 

Ce face mama in saptamana 14 de sarcina

Greata si oboseala raman in urma, dar s-ar putea sa fii putin constipata. Tot hormonii sunt de vina, iti vine sa crezi? In special progesteronul care a determinat muschii intestinali sa se relaxeze, sa se leneveasca.

Mai este si uterul care apasa pe intestine si le blocheaza partial. Mareste cantitatea de fibra din alimentatia ta. Stii ce inseamna asta: mai multe fructe, mai multe legume!

Ce poate sa faca mama in saptamana 14 de sarcina

In anumite imprejurari, medicul ginecolog s-ar putea sa-ti vorbeasca despre un test denumit amniocenteza. Sau ai putea sa-l intrebi tu.

Imprejurarile pot fi, in principal:

  • Ai peste 35 de ani – o limita relativa, desigur.
  • In familia ta sau a tatalui exista afectiuni genetice, in special, sindromul Down.
  • In functie de riscul determinat prin dublul test.

Amniocenteza este un test care se efectueaza, de regula, intre a 15-a si a 18-a saptamana de sarcina. Un ac foarte fin extrage o proba din lichidul amniotic pe care o supune analizei de laborator.

Riscul de a leza fetusul in procesul recoltarii probei este cat se poate de redus, in conditiile in care manevra se efectueaza sub ghidaj ecografic.

Exista un risc extrem de redus de avort spontan consecutiv acestui test.

Ca sa-ti fie mai usor:
Ti-au aparut ceva pete pe fata, pe gat? Asta sa fie singura problema! Or sa dispara (sau, cel putin, or sa se estompeze) dupa nastere. Nu te lupta cu ele!

Ce poate sa faca tatal in saptamana 14 de sarcina

S-ar putea ca, dupa serviciu, mama sa vrea sa se odihneasca putin. Daca mai este un copil in casa (sau mai multi), incearca sa te ocupi de ei, sa-i scoti pe undeva, la joaca, la film, intr-o vizita, sau sa-i tii linistiti intr-un loc.

Sau ati putea conspira in bucatarie, pregatind o cina surpriza pentru atunci cand se va trezi mama. Chiar daca mama este abia in saptamana 14 de sarcina (si ti se pare ca mai e mult pana la marea intalnire cu bebe), putin rasfat nu strica niciodata!

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani