Saptamana 35

Ce face micutul?
Copilul este gata de nastere, dar va folosi saptamanile ramase pentru a mai castiga in greutate si forta, pentru a-si matura plamanii si celelalte organe interne.

Cresterea va fi rapida in aceasta ultima perioada – pana la 350 g pe saptamana.
Nu mai are loc pentru miscari ample si tocmai de aceea, va face miscari bruste, apasate, pe care le vei resimti din plin.

Cat de mare este copilasul tau? Poate avea 45 cm in lungime si o greutate de 2000 – 2200 g.

Ce face mama?
Odata cu coborarea copilului in bazin, respiri mai usor, dar mergi tot mai des la baie. Asta pentru ca acum uterul nu mai impinge atat de tare in sus, ci s-a lasat greu peste vezica urinara. Capul copilului se afla jos, in pelvis.

S-ar putea sa simti furnicaturi in zonele inghinale, la „stinghia piciorului'. Inseamna ca acum capul copilului a coborat mult si apasa pe nervi. Se apropie momentul nasterii.

Ce trebuie sa faca mama?
In aceasta perioada, probabil ca medicul va dori sa te vada mai des. Va controla starea colului uterin pentru a constata eventualele semne ca nasterea se apropie. Daca va gasi un col dilatat, aplatizat, aceasta va insemna ca se pregateste de nastere.

De asemenea, va dori sa stie ce mai face micutul, cum este asezat, cum ii bate inima si cat de vioi este.
Tensiunea ta este, de asemenea ceva ce va dori sa verifice.

Ca sa-ti fie mai usor:
Nu uita sa te hranesti cum trebuie! Daca micutul nu primeste ce-i trebuie – fier, calciu, proteine – va lua din rezervele tale. Chiar si asa, s-ar putea sa nu-i fie sufucient.

Ce poate sa faca tata
Acum, ca mamei ii este imposibil sa-si mai atinga degetele de la picioare, ce-ar fi s-o ajuti cu o pedichiura? Cel putin, unghiile trebuie taiate.

Dar daca te documentezi putin, ai putea oferi servicii complete, incheiate cu un masaj de care speram ca n-ai uitat in ultimele saptamani.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani