Saptamana 38

Ce face micutul
Noutati nu prea mai sunt. Copilul creste vertiginos, acumuleaza in continuare grasime sub piele, clipeste, doarme, viseaza, se trezeste si…

Si acum e acum, ca se trezeste si nu prea mai are loc sa se miste. Dar daca el nu a luat decizia sa iasa pe lume, poate ca stie el de ce. Ai rabdare si asteapta semnalul.

Cat de mare este copilasul tau? Se apropie de cotele de la nastere: in jur de 3 kg in greutate si 50 cm in lungime.

In cazul sarcinii multiple:
Mai sunteti, inca, acolo? Nu pot sa cred! Dar daca asta este decizia voastra, mama va avea rabdare. Cu cat mai aproape de termen, cu atat mai bine!

Ce face mama
Daca ai contractii dezordonate, prin toate partile si la intervale de timp variate si nu prea dureroase, nu ai de ce sa te ingrijorezi inca.

Adevaratele contractii de nastere incep in partea de sus a uterului si apoi il cuprind in intregime. Se produc la intervale din ce in ce mai mici si sunt din ce in ce mai dureroase. Daca de contractiile Braxton Hicks poti scapa prin diversele trucuri invatate, de contractiile reale nu mai scapi pana ce nasti.

Daca se declanseaza adevaratele contractii, nu te panica si nu te imobiliza.

Moasa care va avea grija de tine in timpul travaliului te va indemna sa te ridici si sa mergi la baie cam o data pe ora. Chiar daca ti se pare imposibil, sa stii ca este foarte posibil. Si este foarte important! O vezica urinara plina este tot ce-ti mai lipseste!

Ce trebuie sa faca mama
Te-ai pregatit in fel si chip, ai bagajele facute, planul A si planul B, puse la punct. Ce-ti mai ramane de facut?

Ca sa-ti fie mai usor:

  • Pregateste-te psihic. Nu te mai gandi exclusiv la nastere. Citeste ceva captivant, o carte de aventuri sau una politista.
  • Uita-te la o comedie. Nu te teme ca rasul in hohote ti-ar putea declansa contractiile. Macar sa se intample asta si copilul tau sa fie adus pe lume de un hohot de ras sanatos!
  • Gandeste pozitiv!
  • Nu te gandi la ce s-ar putea intampla rau. In cele mai multe din cazuri, nu se intampla nimic rau. Gandeste-te ce frumos va fi dupa nastere. Tu si copilul tau veti cele mai importante persoane de pe Pamant!

Ce poate sa faca tata
Ultimele fotografii de sarcina, acum, repede, ca nu se stie cat va mai dura. Maiales, unele din profil. Peste putin timp, mama n-o sa mai creada cat de mare a fost!

Ca s-o antrenezi pe mama sa se miste, daca vremea permite, ai putea s-o scoti in parc pentru sedinta foto.

Te temi ca veti deveni pentru o ora atractia parcului? Asteapta sa vezi ce atractie veti fi in trei! Bunici, parinti si copii, ba chiar si cateii scosi la plimbare, toti vor veni sa-i ureze micutului bun venit.

Text: Mihaela Serea; Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani