Atunci când învață să meargă, un copil are parte și de multe eșecuri. Este destul de dificil de detectat când merge șchiopătat, pentru că la început de drum, copilul nu stăpânește atât de bine mișcările și nu se poate coordona ca un adult obișnuit cu mersul. Dacă observi că merge șchiopătat, ciudat, trebuie să faci o mică investigație, pentru a elimina pe rând potențialele cauze.
Uneori, mai ales dacă merge în piciorușele goale (ceea ce medicii recomandă), se poate lovi, poate avea o așchie în picioruș sau poate dezvolta o iritație care-l jenează și de aceea merge șchiopătat. Vinovați când cel mic merge șchiopătat mai sunt negii sau veziculele.
Alteori, când copilul merge șchiopătat, cauza este o displazie de șold care nu a fost detectată de medicul pediatru la un control de rutină.
Dacă cel mic merge șchiopătat dintr-o dată, este posibil să fi căzut noaptea din pat sau să fi alergat prea mult prin parc cu o zi înainte, căci alergatul pe suprafețe dure pot induce dureri în mușchii anteriori ai gambei.
O altă cauză atunci când juniorul merge șchiopătat este o infecție în mușchii coapsei – mușchiul poate dezvolta o reacție inflamatori ușoară la anumite medicamente sau chiar după un vaccin.
Mai poate merge șchiopătat și din cauza unor infecții mai serioase – osteomielita, artrita, miozita, situații în care mersul șchiopătat este însoțit și de febră și de înroșirea pielii în zona afectată. Pediatrul poate indica în acest caz și teste de sânge, sau poate introduce în articulație un ac, pentru a putea evalua o potențială infecție serioasă.
Dacă cel mic merge șchiopătat, vi se va recomanda, cel mai probabil, și o radiografie, pentru a detecta o posibilă fractură, luxație sau displazie de șold în dezvoltare.
foto Shutterstock