Metoda revolutionara pentru mamicile obosite: power napping

O data ce devii mamica, oboseala face parte constant din viata ta.

Desi toata lumea iti spune „dormi si tu cand doarme bebe' aproape niciodata nu reusesti sa faci asta pentru ca sunt atat de multe lucruri de facut.

In plus, pentru majoritatea mamicilor obosite, un somn la pranz este deseori obositor pentru ca se trezesc extrem de greu, ametite si poate chiar mai obosite decat atunci cand s-au culcat.

Cercetarile recente au descoperit o noua modalitate de odihna in timpul zilei, numita power napping sau cum i-am spune noi „un pui de somn', care este excelenta nu doar pentru mamicile obosite ci si pentru oricine are nevoie de un plus de energie pe parcursul unei zile.

Ce inseamna de fapt power napping

Power napping este o perioada de somn, in timpul zilei, preferabil intre orele 13 si 16, care dureaza intre 10 si 30 de minute.

Daca somnul dureaza mai mult de 30 de minute, se poate instala „inertia de somn' starea aceea neplacuta despre care am vorbit la inceput, stare ce dispare cu greu dupa trezire. De asemenea, somnul dupa ora 16 va perturba rutina nocturna de somn si poate duce la aparitia insomniei.

O cana de cafea sau un power nap?

Poate ca multe dintre voi se intreaba ce este oare mai bine, un pui de somn sau o cana de cafea? Sara Mednick, doctor in psihologie si cercetator la  Institutul Salk pentru Studii Biologice din California, ne spune ca power napping-ul este o alegere mult mai buna decat cafeaua, deoarece cofeina duce la scaderea performantei memoriei

Beneficiile power napping

Perioada in plus de somn, castigata prin power napping, reduce riscul dezvoltarii unor afectiuni serioase.
Sara Mednick declara ca oamenii care dorm mai putin de sapte ore pe noapte, prezinta nivele ridicate ale „hormonului de stres' – cortizol dar si de insulina.

Mednick adauga ca nivelurile ridicate ale acestor hormoni au fost asociate cu diabetul si bolile de inima, iar power napping-ul ajuta la reducerea nivelurilor acestor hormoni.

Cum sa te bucuri de toate beneficiile power nap

Primul considerent este cel psihologic: trebuie sa recunosti ca nu este vorba de lene ci ca somnul te va ajuta sa fii mai productiva si alerta o data ce te-ai trezit.

Incearca sa eviti consumul de cofeina in cantitati mari, dar si mancaruri care sunt pline de grasime sau zahar, care intervin asupra capacitatii de a adormi.

Inainte cu o ora sau doua de power nap, consuma alimente bogate in calciu si proteine, care ajuta sa ai un somn bun si linistit, dar si sa adormi mai usor.

Gaseste un loc linistit, inchide-ti telefonul si incearca sa faci intuneric pentru ca intunericul stimuleaza productia de melatonina, hormonul care induce somnul.

O data ce ti-ai gasit pozitia confortabila pentru somn, potriveste-ti alarma pentru perioada de somn pe care o doresti, oricare, intre 10 si 30 de minute.

In general, se recomanda 15 minute de power napping, insa pentru ca suntem diferiti, trebuie sa vezi, prin cateva incercari, care este durata optima de power napping pentru tine.

Surse: io9.com; webmd.com; realsimple.com.
Foto: 123rf.com
Text: Simona David

Mai multe articole