Ministerul Sanatatii sustine ideea ca protocoalele terapeutice privind toate tipurile de infertilitate (masculina si feminina, indiferent de cauze), cat si analizele necesare in timpul tratarii infertilitatii sau premergatoare procedurilor de tip IA/FIV, sa fie cuprinse in Contractul-Cadru si, astfel, sa beneficieze de compensare/gratuitate.
De asemenea, Ministerul Sanatatii se declara de acord cu o initiativa legislativa pe cale parlamentara privind reproducerea umana asistata medical in Romania si isi exprima disponibilitatea de a participa la intalniri de lucru pe aceasta tema.
Acestea au fost concluziile unei intalnirii pe tema infertilitatii din Romania, din data de 16 februarie, dintre dr. Cristian Irimie, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii si o delegatie a Grupului de Initiativa SOS Infertilitatea’.
Amintim faptul ca, in prezent, cetatenilor romani care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala nu li se ofera sprijin din partea statului roman pentru investigatii si tratament, desi acestia sunt cetateni platitori de asigurari sociale de sanatate.
Rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri.
In tarile Uniunii Europene exista o legislatie clara referitoare la sanatatea reproducerii. Pe langa aspectele etice si de protejare a embrionului foarte clar reglementate, in ceea ce priveste costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata, acestea sunt incluse in programele nationale de sanatate publica.
De asemenea, Parlamentul European, intr-o rezolutie din 2008, constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia si invita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii’.