Ce momente din viata copilului tau nu trebuie sa ratezi? Cam niciunul, insa asta nu e posibil. Dar sunt unele care te vor umple toata viata de iubire.
Sa faci o casa, sa sadesti un pom, sa cresti (atentie – sa cresti, nu sa faci!) un copil – si esti un om implinit. Niciodata nu m-am simtit prea confortabil cu aceasta zicala, deoarece daca la partea cu casa e discutabil (acum nu mai e asa de simplu sa faci o casa), sa sadesti pomul si sa il lasi asa nu inseamna ca esti „om, ci un simplu plantator.
La fel si cu copilul. Odata ce dai viata plantei, copilului, abia de aici incolo trebuie sa demonstrezi ca esti om. Ca treaba cu casa, saditul (am invatat la biologie rolul important al pasarilor in inmultirea plantelor, ele sunt cele care transporta in cioc seminte, si din samanta creste planta) si facutul puilor o stiu si pasarile, si ele nu sunt oameni. Om esti atunci cand te preocupi de viata pe care ai adus-o pe lume. Daca pomul se descurca si fara tine, copilul – nu. Poti fi parinte la fara frecventa? Mai bine deloc. Biologic esti om, oricum.
Primul zambet
Primul gangurit, primul zambet – aceste momente nu doar ca trebuie notate in jurnal, dar la ele ar trebui sa fie prezenti ambii parinti. In familiile normale, acest lucru se intampla, pentru ca mama sta acasa cu copilul, iar tatal se bucura de aceste prime zambete si prime gangureli impreuna cu ea.
Primele luni cu bebe sunt de nepretuit si la propriu, si la figurat, si sub nicio forma nu trebuie lasate alte persoane (bone, bunici) sa semnaleze parintilor achizitiile copilului in absenta acestora. In primul an de viata, prezenta parintilor este fundamentala pentru dezvoltarea copilului. Dar asta nu inseamna doar sa bifeze actiunea – vazut zambet, auzit gangurit, ci sa se joace cu copilul, sa-l tina in brate, sa-l hraneasca, sa-i fie alaturi si cand zambeste, si cand plange, si cand gangureste, si cand are colici.
De la parintii sai, copilul invata sa interactioneze, sa se simta in siguranta, sa fie echilibrat afectiv, sa aiba incredere in sine. Numai prin interactiunea cu ei, copilul se poate dezvolta intelectual la adevaratul sau potential.
Primii pasi
Aproape de varsta de un an, parintii se agita – ce incaltari sa ii cumpar, ce premergator, ce ham? Uita ca stramosii nostri au invatat sa mearga fara toate acestea. Momentul primilor pasi este tot unul de neratat. Nu din punct de vedere al cheltuielilor, ci din punctul de vedere al prezentei langa copil. Cel mic are nevoie de brate de nadejde, de parinti dispusi sa stea cocosati ca sa il sustina de manute, si nu de premergatoare, hamuri si pantofi speciali.
Primii pasi sunt importanti nu doar pentru dezvoltarea motorie a copilului, ci mai ales pentru consecintele in planul dezvoltarii mentale. Un copil tinut de manute si lasat sa invete sa mearga, sa cerceteze, sa cunoasca este un copil care se dezvolta si intelectual.
Page: 1 2