Supravegherea starii de sanatate a ta va depinde de felul in care s-a produs nasterea, modul in care nou-nascutul este hranit, aparitia sau nu a unor complicatii legate de hemoragii, infectii, tulburari de natura psihologica.
Lehuzia se termina cand revenirea organismului permite reluarea unui nou ciclu gestational (reluarea ciclicitatii lunare a tuturor componentelor aparatului genito-mamar).
Ingrijiri de rutina dupa nastere
Hemoroizii pot aparea frecvent in perioada de dupa nasterea pe cale vaginala, tratamentul fiind simptomatic – creme anti-inflamatorii, anestezice locale.
Folosirea tampoanelor vaginale nu este permisa mai devreme de trei saptamani de la nastere, acestea putand fi cauza unor infectii importante – tampoanele trebuie schimbate la maximum doua ore.
Dusul trebuie sa fie zilnic sau de doua ori pe zi, cu toaleta locala cu apa si sapun dupa fiecare scaun.
Exercitiile Kegel (mici contractii ale musculaturii perineale, ca atunci cand incerci sa eviti mictiunea) intaresc si tonifica musculatura pelvina si reduc durerea perineala.
Reluarea vietii sexuale se poate face dupa disparitia durerii perineale – in general, dupa 6 saptamani de la nastere.
In cazul nasterii prin operatie cezariana, poti sa prezinti dureri la nivelul locului de incizie abdominala; in acest caz, se poate aplica gheata la nivelul plagii si se pot administra antialgice.
Reluarea activitatii, a alimentatiei, a mictiunilor si tranzitului intestinal se va face mai lent.
Se intampla destul de des la noile mame sa urineze din greseala daca rad, tusesc sau fac o miscare rapida. Exercitiile pelvienie la podea pot preveni acest lucru.
Daca ai avut copci dupa o ruptura vaginala sau o epiziotomie, spala zona des cu apa curata si calda pentru a o ajuta sa se vindece. Dupa baie, usuca-te cu grija.
Page: 1 2