Nutritie – Alimente pentru copii (mai) destepti

Dezvoltarea creierului unui copil este influentata de o multime de factori, dintre care nutritia are un rol extrem de important. Studiile demonstreaza ca micutii subnutriti sau care au o alimentatie dezechilibrata au un IQ mai scazut, iar achizitiile lor psihomotorii sunt mult in urma.

Asadar, creierul trebuie hranit… Creierul nostru este alcatuit in principal din grasime si, obisnuiti sa consideram grasimea nesanatoasa, nu realizam cat de mare nevoie are creierul nostru de ea, pentru a se „upgrada'.

Grasimi bune

Poate ai auzit deja vorbindu-se despre DHA. Daca nu, iata ce trebuie sa stii. DHA este prescurtarea pentru acid docosahexaenoic, apartinand lantului de acizi esentiali Omega-3, si este responsabil de cladirea structurii creierului si a retinei.

Consumul de alimente continand DHA este esential si in timpul sarcinii, acidul fiind resorbit de placenta, dar si in primele luni dupa nastere. Exista studii care fac legatura intre prezenta DHA in laptele matern si coeficientul de inteligenta (mai mare) al bebelusilor alaptati.

Cea mai celebra astfel de cercetare s-a desfasurat pe perioada a 21 de ani, a fost efectuata de Universitatea din Brisbane si s-a soldat cu concluzia ca bebelusii alaptati au capatat un avans intelectual de 8 puncte in termeni de IQ.

Principala sursa alimentara de DHA este consumul de peste gras, cum sunt somonul si tonul. Acizii se gasesc si in produse lactate, si in oua, si in seminte de in, precum si in legume cu frunze verzi.

Unt de arahide – Arahidele si untul de arahide sunt o sursa esentiala de vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza membranele nervoase ale creierului. De asemenea, contine tiamina care ajuta creierul si sistemul nervos sa foloseasca glucoza pentru energie.

Carbohidrati

Creierul foloseste 20% din intreaga rezerva de carbohidrati pe care o furnizeaza corpul si asta se vede atat in comportament, cat si in usurinta de a invata. Cerealele integrale, orezul brun, fructele proaspete (portocalele), legumele (cartofii), produsele lactate (iaurtul) – toate sunt surse de carbohidrati.

Desi noi, ca adulti, ne-am obisnuit sa ne ferim de carbohidrati si exista chiar regimuri de slabit (cu multi adepti) care au ca principiu interzicerea completa a carbohidratilor, acestia sunt necesari pentru buna dezvoltare a unui copil.

Cereale integrale

Cercetarile arata ca juniorii care consuma cereale la micul dejun au o memorie mai buna.

Cerealele constituie o hrana necesara in dezvoltarea inteligentei unui copil datorita glucozei pe care o contin si de care organismul are nevoie. De asemenea, ele contin fibre care asigura echilibrul zaharului din sange si ajuta tranzitul intestinal, vitamina E, complexul de vitamina B care stimuleaza si hraneste sistemul nervos, potasiu si zinc care ajuta corpul si creierul sa functioneze la capacitate maxima.

In schimb, prea multi carbohidrati si dulciurile rafinate au efecte adverse – bulversand nivelul de glucoza si afectand tiparele de comportament si invatare.
 

 

 

 

Page: 1 2

Mai multe articole