Obezitatea la bebeluși și copii mici

Obezitatea poate apărea încă din prima copilărie. Acest tip de obezitate, care se prelungește în perioada adultă, este și cel mai greu de tratat, spun specialiștii.

Valorile medii ale taliei și greutății la copii stabilite de specialiști (cu mici diferențe, în funcție de sex și constituția copilului) sunt următoarele:

  • 3 ani: T= 96 cm, G =15 kg
  • 4 ani: T=102 cm, G =16,5 kg
  • 5 ani: T=109 cm, G =19 kg
  • 6 ani: T=115 cm, G = 21 kg
  • 7 ani: T=120 cm, G = 23 kg
  • La 14 ani, copiii au, în medie, 160 cm și 50 kg.

În timp ce noi știm că indicele BMI reprezintă un indicator pentru greutate, el nu este un reper pentru copiii mai mici de 2 ani. Pentru aceștia, medicii folosesc un grafic care ia în calcul raportul dintre lungimea și greutatea copilului. Dacă procentul rezultat este mai mare de 85%, copilul este considerat obez.

 

Cum se instalează obezitatea

Exista copii care au, din nastere, un apetit mai crescut. Sunt acei bebelusi care plang daca li se ia al treilea castron cu mancare din fata si care nu-si vor pierde niciodata acest apetit, nici macar cand sunt bolnavi, nelinistiti sau suparati, situatii in care copiii refuza, de obicei, sa manance.

Acesti copii sunt supraponderali deja de la varsta de 2-3 luni si vor ramane asa cel putin pe perioada copilariei. Atitudinea parintilor – a mamei, in special – in fata acestei pofte de mancare este una de mandrie. Cu cat copilul mananca mai bine, cu atat mai fericita este mama. Sau bunica, după caz

Deseori, la pubertate, pofta de mancare creste alarmant: pe de o parte, pentru a compensa cresterea in inaltime, iar pe de alta parte, pentru ca atunci intervin si alti factori, de natura afectiva.

Cum să previi obezitatea

  • Primul pas în prevenirea obezității îl poate face mama, alegând să alăpteze nou-născutul. Studiile demonstrează ca riscul de obezitate e mult mai scăzut la copiii hrăniți natural, față de cei hrăniti cu formule. (vezi și alte beneficii ale alăptării)
  • Nu îndopați copilul cu mâncare și nu-l fortați să pape tot din farfurie. Acesta este un prost obicei alimentar, de care cu greu va scăpa și ca adult.
  • Nu folosiți mâncarea și dulciurile, în special, ca o recompensă. Astfel, copilul va asocia mâncarea mai târziu cu afecțiunea maternă și se va repezi la frigider. Va îmbrățișa mâncarea ca o formă de terapie, mâncând în exces în momente de disconfort psihic și în perioade stresante din viața lui.

 

 

foto Shutterstock

 

Mai multe articole